Hírek

2005.08.23. 06:12

Özönvíz zúdult Magyarországra

Az elmúlt napok heves esőzései milliárdos károkat okoztak. A hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék több száz házat mosott el. Bakonybélre lajtoskocsival szállítják az ivóvizet, kiöntött a Kapos, tetőzik a Rába.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Bakonybélen a felhőszakadás miatt megáradt Gerence patak derékmagasságig elöntötte Tömördi István Fürdő utcai házát
[/caption]A hétvégi és tegnapi esőzések miatt sok helyen beáztak a falak, megrongálódtak a tetőszerkezetek, de előfordulnak fakidőlésből, villámcsapásból eredő, a pincéket elárasztó, esővíz okozta károk is.
Pest megyében és Budapesten komoly fennakadásokat okozott a lezúduló eső. Dunakeszin, Pilisvörösváron, Budaörsön aluljárókba rekedt autókat kellett kimenteni vagy elöntött lakóépületek pincéjéből kiszivattyúzni az esővizet. „Az ipari parkhoz vezető út aluljárójában alig néhány perc alatt méteres magasságban gyűlt össze a víz, az iszapos sárba ragadt két személyautó” – tájékoztatta lapunkat a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. A volánnál ülő vezetők derekáig ért a víz, mire a tűzoltók kiérkeztek. Érdre, Solymárra, Budakeszire kellett kivonulniuk a tűzoltóknak a vízzel elárasztott pincék miatt.
– Lajtoskocsival szállítják az ivóvizet Bakonybélre, mert a vezetékes rendszerben lévő víz csak tisztálkodásra alkalmas. A tegnap hajnalban kiöntött Gerence patak 60 házat árasztott el – mondta Baky György, a község polgármestere. Hozzátette: várhatóan 3-4 napig kell ivóvizet szállítani a faluba. Ezerötszáz homokzsákkal védik a Fürdő utcai házakat. Lauer János, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetője szerint kritikus a helyzet a megyében Tapolcán és Pápán is. Mindkét városban egyetlen óra alatt több mint 80 milliméternyi eső zúdult le, 70-80 házat öntött el a víz. Bakonybélben, Bándon, Tapolcán és Pápán öszszesen 300 tűzoltó dolgozik.
– Tetőzik a Rába Szentgotthárdnál, várhatóan 380 centiméter feletti vízállással. Harmadfokú, vagyis a legmagasabb árvízvédelmi készültség van érvényben hétfő reggel 6 óra óta – közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője, Nádor István. – A Vas megyei folyó völgyében a Szentgotthárd és Körmend közötti szakaszon lakott területet ugyan nem fenyegeti áradás, de mezőgazdasági területek és kiskertek kerülhetnek víz alá – tette hozzá. A Mura vasárnap óta árad, később valószínűleg első fokú árvízvédelmi készültséget rendelnek majd el.
Baranyában a lehullott nagy mennyiségű csapadék ellenére nem keletkeztek nagyobb károk, a tűzoltók vasárnap estétől hétfő reggelig mindössze hat helyszínről kaptak riasztást. Az elmúlt tizenkét órában Pécsett, Pusztakisfalun, Mecseknádasdon és Palotabozsokon kellett vizet szivattyúzni az elöntött házakból, pincékből, Bürüsön pedig villanyvezetékre és épületre dőlt fát kellett eltávolítanunk – mondta Vida József. Hozzátette: a héten több lakossági bejelentésre számítanak, ugyanis a hétvégi házak és pincék tulajdonosai csak a következő napokban fedezik fel, milyen károkat okozott a víz ingatlanaikban.
Halálos baleset is történt a heves esőzések miatt. A Borsod-Abauj-Zemplén megyei Boldva belterületén a lezúduló víz elől menedéket kereső 55 éves férfi egy földet szállító teherautó alá húzódott, a sofőr nem vette észre, és keresztülhajtott rajta.

Kiöntött a Kapos – Több mint ezerötszáz riasztást kaptak a tűzoltók

Kilépett medréből a Kapos folyó a vasárnap éjszaka lezúduló 90 milliméternyi eső miatt – tájékoztatott a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese, Márkus József. Hozzátette: a tűzoltók megállás nélkül építik a homokzsákokat a folyómenti utcákban, mivel további esőzések esetén több helyen is megáradhat

a Kapos.

A lezúduló víztömeg ötven éve nem tapasztalt mértékben duzzasztotta meg a kis folyót; vasárnap éjszaka öt lakóházból költöztették ki a családokat – közölte Kaposvár polgármestere, Szita Károly. Megtudtuk, hogy a körzetben 1500-nál is több riasztást kaptak a tűzoltók. Kaposváron és Nagyatádon a legkritikusabb a helyzet, utóbbi településen még jégeső is esett. Közvetlen segítséget – pénzt és nagy teljesítményű szivattyúkat – ajánlott Szita polgármesternek Lamperth Mónika belügyminiszter, aki a térség országgyűlési képviselője.

Négymilliárd forintnyi lakáskár keletkezett idén

A biztosítókhoz az átlagos napi kárbejelentés többszöröse érkezett; idén mintegy négymilliárd forint összértékű meteorológiai lakáskárra számíthatnak a társaságok. Az időjárási előrejelzések alapján augusztus végéig további tízezer káresettel számol a hazai lakásbiztosítási piac felét birtokló AEGON.

A cég szakemberei idén eddig 30 ezer időjárás okozta kárt mértek fel, egymilliárd forintos értékben. „Az elmúlt két hét esőzései nyomán várhatóan félmilliárd forintot fizet ki az AEGON” – mondta Drevenka Edit, a cég PR-igazgatója. A kár lakásonként több százezer forint is lehet.

a Kapos.

A lezúduló víztömeg ötven éve nem tapasztalt mértékben duzzasztotta meg a kis folyót; vasárnap éjszaka öt lakóházból költöztették ki a családokat – közölte Kaposvár polgármestere, Szita Károly. Megtudtuk, hogy a körzetben 1500-nál is több riasztást kaptak a tűzoltók. Kaposváron és Nagyatádon a legkritikusabb a helyzet, utóbbi településen még jégeső is esett. Közvetlen segítséget – pénzt és nagy teljesítményű szivattyúkat – ajánlott Szita polgármesternek Lamperth Mónika belügyminiszter, aki a térség országgyűlési képviselője. Négymilliárd forintnyi lakáskár keletkezett idén A biztosítókhoz az átlagos napi kárbejelentés többszöröse érkezett; idén mintegy négymilliárd forint összértékű meteorológiai lakáskárra számíthatnak a társaságok. Az időjárási előrejelzések alapján augusztus végéig további tízezer káresettel számol a hazai lakásbiztosítási piac felét birtokló AEGON.

A cég szakemberei idén eddig 30 ezer időjárás okozta kárt mértek fel, egymilliárd forintos értékben. „Az elmúlt két hét esőzései nyomán várhatóan félmilliárd forintot fizet ki az AEGON” – mondta Drevenka Edit, a cég PR-igazgatója. A kár lakásonként több százezer forint is lehet. Bakonybélen a felhőszakadás miatt megáradt Gerence patak derékmagasságig elöntötte Tömördi István Fürdő utcai házát -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!