Hírek

2005.08.05. 06:14

Páratlan orosz–kínai manőver

Tízezer katona vesz részt a Sandon félszigeten rendezendő manőverekben augusztus derekán. A cél a terrorelhárítás gyakorlása.

Csák Elemér

A hadgyakorlat elnevezése Békeküldetés 2005, és forgatókönyve – mondhatnánk – romantikus. A történet főszereplője három állam. Egyikükben, amelyik a Kína északkeleti részén fekvő Sandon félszigeten helyezkedik el, megkezdik a rendcsinálást.
A műveletek három szakaszban zajlanak le. Az elsőben katonapolitikai konzultációkat folytatnak Oroszország távol-keleti katonai körzetében, ott, ahol nemrég nagyszabású hadgyakorlatot tartottak Jurij Balujevszkij vezérkari főnök irányításával. Ezután az események Kína területére tevődnek át. Ott a parancsnoklást a két ország védelmi minisztere veszi át, de hírek szerint ellátogat a helyszínre az orosz és a kínai államfő is. A második és harmadik szakasz gyakorlati. Orosz tengerészgyalogosok partraszállást hajtanak végre
a csendes-óceáni flotta hadihajóinak, a pszkovi légideszant hadosztály és természetesen
a légierő közreműködésével. Részt vesz a műveletben egy Varsavjanka típusú dízelmeghajtású tengeralattjáró is. A kínai fél hasonló fegyverzettel rendelkezik, de szárazföldi csapatainak kétszer nagyobb a létszáma.
Tajvan idegesen reagált a hadgyakorlat hírére, s úgy tekinti, mint a sziget elfoglalásának főpróbáját. „Válaszul” máris gyakorolták a tengeri és légi támadás elhárítását. Orosz részről elutasítják ezt az aggodalmat, mondván, hogy hadgyakorlatokat a NATO-országokkal, Japánnal és Indiával is rendeztek már. Más vetületet ad a gyakorlatnak, hogy az Egyesült Államok védelmi miniszterének legutóbbi jelentése szerint Kína katonai erejének növekedése valós fenyegetést jelenthet
a térségben mások számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!