Hírek

2005.08.29. 00:00

Pártszimpátiáktól függ a nyugdíjasok megítélése

A nyugdíjasok helyzete régóta megoldásra váró probléma hazánkban. A népesség elöregedési tendenciája miatt egyre több idős embernek kell egyre csökkenő befizetésből nyugdíjat folyósítani. Ebben a helyzetben a nyugdíjak reálértékének megőrzése vagy növelése a mindenkori kormányzat feladata. Ezen a héten arról kérdeztük a napilapvásárlókat, hogy ők hogyan látják a nyugdíjasok helyzetének változását.

BAMA

Az eredmények szerint a megkérdezettek 36 százaléka úgy gondolja, hogy nem változott a nyugdíjasok helyzete, 14 százalékuk pedig nem tudott ítéletet alkotni a kérdésben. A válaszadók 26 százaléka gondolta úgy, hogy a romló irány volt érzékelhető. Ez az arány két százalékponttal magasabb mint azoké, akik szerint a javuló tendencia volt a jellemző (24%). Pártpreferencia szerint elemezve a válaszokat, egyértelműen kiderül, hogy a két nagy párt választóinál a pártválasztás a legmeghatározóbb tényező a véleményalkotás szempontjából. Azok között, akik szerint javult a nyugdíjasok helyzete, csaknem 80 százalék az MSZP-szavazók aránya. Ezzel szemben a romló tendenciát tapasztalók 76,3 százaléka a Fidesz szavazótáborából kerül ki, valamint az átlagnál nagyobb arányban osztják e véleményt a kisebb, nem parlamenti pártok szavazói is. Az SZDSZ-szel rokonszenvezők az átlag fölötti mértékben gondolják, hogy javult a helyzet, az MDF szavazói között pedig többen vannak, akik szerint nem változott a helyzet. Régiók szerint a budapestiek véleménye kedvezőbb, itt kissé többen gondolják úgy, hogy javult a helyzet, mint a többi régióban.

A különböző életkorú válaszadók véleményében nincs lényeges különbség, bár a fiatalabbak nagyobb arányban gondolják, hogy nem tudják megítélni a helyzetet, mint az idősebbek. A közvetlen érintettek, a 60 éven felüliek véleménye az összes megkérdezett véleményéhez hasonló, mintegy 28 százalékuk szerint javult a helyzet, 31 százalékuk szerint romlott. A 60 év felettiek 32 százaléka szerint nem változott a nyugdíjasok helyzete, és csupán 9 százalékuk gondolta úgy, hogy nem tudja megítélni a helyzetet.

A Budapesti Corvinus Egyetem Marketingkutatás és Fogyasztói Magatartás Tanszéke az AS-M Kft.-vel együttműködve közvélemény-kutatást végez a lakosságot foglalkoztató közéleti kérdésekről. A megkérdezettek a napilapot vásárló, felnőtt magyar lakosságból kerülnek ki Budapesten és az ország különböző városaiban. A minta ugyan nem reprezentálja a teljes felnőtt lakosságot, de alkalmas arra, hogy a 18 év feletti napilapvásárlókról következtetéseket vonjunk le.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!