Hírek

2005.08.18. 07:35

Piros lap Collinának

Hétfő óta fut az olasz tévében a hirdetés, amely egymillió eurót hozhat Pierluigi Collina (45) számára, ám a világhírű bíró pályájának lezárását is jelentheti.

Árvay Sándor

Köthet-e magánemberként szerződést egy közszereplő? Elfogulttá válik-e a játékvezető azáltal, hogy a képernyőn azt a céget reklámozza, amely az itáliai ligában szereplő egyik futballcsapatot is támogatja. Napokig vitáztak ezen az olaszok, míg végül eldőlt: a világ legjobb bírójának számító Collina nem vezethet  Serie A meccset. Mindez azt jelenti, hogy a nemzetközi szerepléstől tavasszal elbúcsúzott sztárbíró hiába kapott egy idényre szóló „korkedvezményt” saját hazájában, mégsem lesz ott az olasz első liga rövidesen rajtoló küzdelmein.
Collina egymillió eurót (250 millió forintot) kasszírozott az Opel autógyártó cégtől azért a most bemutatott reklámfilmért, amelyhez az arcát adta. A játékvezetőt támadók azt mondják, hogy e szerződéssel csorba esett az elfogulatlanságon, mivel a német vállalat a BL-döntős AC Milan fő szponzorának számít, s miként hozhat a bíró tisztes ítéletet, ha az a cég fizeti a számláját, amelyik a milánói futballcsapatot is pénzeli.
Az olasz liga főnöke, Adriano Gallani úgy vélekedett, semmi kivetnivaló nincs a reklámszerződésben. „Nagy butaság lenne, ha kirúgnánk Collinát. Akkora fényűzést aligha engedhetünk meg magunknak, hogy nem foglalkoztatjuk a világ legjobb játékvezetőjét…” A futballvezető szavai sok igazságot takarnak, ám sarkos véleményét némiképp árnyalhatja, hogy éppen az ügyben érintett milánói klub elnökhelyetteseként került a liga élére. Áthidaló megoldásként azt javasolta, hogy Collina kapjon „rajtengedélyt”, de ne bíráskodjon a jövőben a Milan meccsein.
Tullio Lanese, a játékvezetői bizottság vezetője jóval szigorúbb álláspontot képviselt. Véleménye szerint a sztárbíró „megvezette” a testületet, amikor nem kért engedélyt a szerződéskötésre, s nem ajánlotta fel reklámszerződéséből az ilyenkor szokásos tíz százalékot a bírói bizottságnak. 
Pierluigi Collina a korábbi években reklámozott már élelmiszert, sportcipőt, férfiruházati vállalatot, sőt még vécépapírt is… A koreai világbajnokságot az ázsiai országban többek között az ő arcképével is propagálták.  A német–brazil döntő előtt senkinek sem okozott problémát, hogy a bírót az Adidas támogatja, míg a dél-amerikai gárda a Nike öltözetében futballozott. „Angliában a Fly Emirates arab légitársaság egyaránt szponzorálja a játékvezetői testületet és a bajnok Chelsea együttesét, mégsem kiabál senki sem csalást feltételezve…” – jegyezte meg a játékvezető, aki vélhetően e döntést követően nem bíráskodik már többet. Bár Itáliában, ahol két héttel a rajt előtt még nem volt teljes a futballprogram, még az is előfordulhat, hogy a kopasz ember újból megjelenik a pályán…

Pierluigi Collina

Született: 1960. 02. 13., Viareggio

Magasság/testsúly: 188/74

Foglalkozás: pénzügyi tanácsadó

Nyelvtudás: angol, francia, spanyol

Bírói karrier: vizsga 1977-ben, olasz bajnoki Serie A-meccsek 1991 óta, FIFA-minősítés 1995-ben. Nagy tornái: atlantai olimpia (1996), franciaországi és koreai világbajnokság (1998, 2002), belga–holland Európa-bajnokság (2000), BL- és UEFA-mérkőzések.

Magasság/testsúly: 188/74

Foglalkozás: pénzügyi tanácsadó

Nyelvtudás: angol, francia, spanyol

Bírói karrier: vizsga 1977-ben, olasz bajnoki Serie A-meccsek 1991 óta, FIFA-minősítés 1995-ben. Nagy tornái: atlantai olimpia (1996), franciaországi és koreai világbajnokság (1998, 2002), belga–holland Európa-bajnokság (2000), BL- és UEFA-mérkőzések. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!