Hírek

2005.08.18. 00:00

Pokolgépek robbantak, negyvenhárom halott

Csák E.

Negyvenhárman meghaltak, hetvenhatan megsebesültek, amikor három, autóba rejtett pokolgép robbant az iraki fővárosban szerda reggel. Először két pokolgép robbant fel a forgalmas al-Nahda buszpályaudvarnál Bagdad központjában, majd az al-Kindi kórháznál volt detonáció. A merényletek két nappal azután történtek, hogy az iraki politikusok nem tudták tető alá hozni az új alkotmányt.
Az amerikai kormányzat szerint egy alkotmány megfogalmazásához, elkészítéséhez idő kell, s ezért Washington változatlan bizalommal viseltetik az iraki alkotmányterv kidolgozói iránt. Legalábbis ez derül ki az első állsáfoglalásokból, amelyekkel azt kommentálják, hogy Bagdadban még egy hétig dolgoznak az új alkotmányon.
A külügyminisztérium szóvivője, Sean McCormack úgy fogalmazott: az amerikai kormányzat továbbra is minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítse az iraki kormányt az alkotmány kidolgozásában. Condo-leezza Rice külügyminiszter telefonon egyeztetett Zalmay Kha-lilzad amerikai nagykövettel, aki Bagdadban segédkezik az alkotmány kidolgozásában. A külügyminiszternő sajtóértekezletet is tartott, s ezen azt mondta: természetes, hogy egy kompromisszumokra épülő alkotmány kidolgozásához több idő kell. De szerinte egy héten belül meglesz az alkotmány Irakban.
Bush elnök közleményt adott ki, amelyben az iraki alkotmányt tervezők „hősies erőfeszítéseit” dicséri. Donald Rumsfeld védelmi miniszter szerint jobb lett volna, ha az alkotmány  határidőre elkészül. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!