Hírek

2005.09.01. 00:00

Politikusok az iskolában

Kizárná az iskolákból a direkt agitációt, a kampányt, a politikailag elfogult oktatást és nevelést az oktatási ombudsman. Aáry-Tamás Lajos szerint azonban magát a politikát nem lehet, és nem is szabad kitiltani az iskolákból.

Éber S.

Vissza kell térni a tárgyilagos, többoldalú megközelítéshez, az olyan vitákhoz, amelyek a diákok felelős állampolgárrá válását segítik. Aáry és az Eötvös Károly Intézet ezért közös ajánlást fogalmaz meg az iskolaigazgatók és a fenntartók számára a választási kampányról és annak intézményi vonatkozásairól. A 2005–2006-os tanév vége egybeesik az országgyűlési választásokkal és a kampánnyal. Négy évvel ezelőtt a kampány a legtöbb iskolába begyűrűzött, megosztva a szülőket, tanárokat, diákokat. Voltak olyan diákok, akiket kirekesztettek osztálytársaik és tanáraik, mert más pártra adták voksukat, mint ők, s máshol kellett befejezniük tanulmányaikat. A szokásoknak megfelelően idén is több élvonalbeli kormánypárti politikus is részt vett az ünnepségeken. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Budapesten egy technikumban nyitotta meg a tanévet az oktatási miniszterrel, Magyar Bálinttal együtt. Hiller István, az MSZP elnöke Soroksáron, Kiss Péter kancelláriaminiszter a XV. kerületben mondott beszédet.

Októberben Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke minden oktatási intézménynek egy kérdőívet küldött el. A levelet Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa politikai tartalmúnak nyilvánította. Magyar Bálint sérelmezte, hogy 10-12 éves gyerekeket vittek ki tüntetni az egyházi iskolák a költségvetési törvény ellen. A jelenlegi ellenzék Medgyessy Péter miniszterelnökként megtartott veszprémi franciaóráját minősítette kampányfogásnak. Kifogásolták Arató Gergely húsvéti akcióját is, aki nyuszifülben osztogatott húsvéti tojást óvodásoknak közterületen. Lamperth Mónika belügyminiszter Csillebércen tartott rendhagyó osztályfőnöki órát, amelyen az ellenzék helytelen viselkedéséről beszélt, s kérte a diákokat, hogy szavazzanak az MSZP-re.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!