Hírek

2005.08.09. 00:00

Rejtőt nem vádolják meg?

A kőművesből világhíres gyanúsítottá váló Kulcsár négy embert is menteget vallomásaiban. Egyikük Rejtő E. Tibor, a K&H Bank sikkasztással gyanúsított volt vezérigazgatója.

Szemán L.–Nagy E. D.

Nem okozott különösebb meglepetést a HVG online, amikor közzétette Kulcsár Attila hozzáférhető vallomásait. Persze legalább két kérdés máris megválaszolatlan. Először: kinek az érdekében és ki juttatta el a sajtónak a jegyzőkönyveket? Másodszor: mi van a sajtónak át nem adott jegyzőkönyvekben? Merthogy hiányos a Kulcsár-dosszié. Egyébként a brókerbotrány fő gyanúsítottjának mondandója eddig is megjelent folytatásokban, főleg a Magyar Nemzetben (MN). A HVG-összeállítást és az MN eddigi cikkeit összevetve gyorsan rájöhetünk, hogy mindkét laptárs ugyanazokból a jegyzőkönyvekből dolgozott. Így együtt az összeállítás azonban érdekes olvasmány, még akkor is, ha figyelembe vesszük a HVG főszerkesztőjének ajánlását, miszerint a gyanúsított úgy védekezik, ahogy tud. Azaz nem feltétlenül igaz minden egyes szava.

A nyomozás 2003. július 7-én indult, miután valaki megverette Szász Károlyt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) akkori elnökét. Szász betegágyán közölte: szerinte a PSZÁF Pannonplast-ügyben folytatott vizsgálata miatt támadták meg. A hír nyomán robbant ki a K&H Equitiesnél történt többmilliárdos sikkasztási ügy. A történet főszereplője, az egyébként kétkezi kőműves (lásd keretes írásunkat) Kulcsár Attila előbb politikusoknál házalt védelem reményében, majd Bécsbe távozott. Itt 2003. július 17-én elfogta őt Molnár Csaba, akit éppen Kulcsár vallomása alapján vádoltak meg a minap, immár másodszor. Részletkérdés, hogy Kulcsár szerint nem Molnár fogta el őt, hanem ő adta fel magát Molnárnak.

Kulcsár Attilát 2004. március 30-án hozták haza. Május 19-én a Fővárosi Főügyészségnek írásban tett vallomásában összefoglalta a történteket saját szemszögéből. Kihangsúlyozta, hogy csak a főügyészségnek hajlandó részletes vallomást tenni, a rendőrségnek nem. Azt is közölte, hogy le kíván mondani a tárgyalásról. Ha ezt jóváhagyja a főügyészség, Kulcsár több évet is nyerhet, hiszen majd a büntető törvénykönyv szerinti büntetési tétel felső határának harmadából indul csak ki a bíróság. Ugyancsak kérte a kényszerintézkedés, letartóztatás, enyhítését. Amire aztán idén sor is került. Előbb házi őrizetbe került, majd lakhelyelhagyási tilalomra enyhítette ellene a bíróság a kényszerintézkedést.

A Fővárosi Főügyészség különleges ügyek osztályán negyvenhat alkalommal hallgatták ki, és összesen 357 oldalnyi vallomást tett. Ezekből került fel a világhálóra 294 oldalnyi. Vallomásaiban több száz magánszemélyről, valamint cégről beszélt. Egy sor politikusról és üzletemberről is vallott. A rendőrség huszonhat gyanúsított ellen javasolt vádemelést. Közülük kettővel, a Szíriába szökött Abdo Mahmouddal és az állítólag Kanadában időző Schönthal Henrikkel még a gyanúsítást sem tudták közölni. Őket nemzetközi elfogatóparanccsal körözteti a rendőrség. Ügyüket a főügyészség elkülöníti a többi gyanúsított ügyétől. Amennyiben a per kezdetéig előkerülnek – amire, lássuk be, kevés az esély –, egyesíthetik ügyüket a többiekével. A többi gyanúsított közül – mai ismereteink szerint – egyedül Rejtő E. Tibor úszhatja meg a vádemelést. Ügyészségi forrásból, nem hivatalosan meg is erősítették lapunknak, hogy mivel az iratokban és a vallomásokban nincs terhelő adat a K&H Bank volt vezérigazgatójára, ellene vélhetően nem fognak vádat emelni. Kulcsár vallomásaiban többször is elmondta, hogy a különböző sikkasztások során gyakran hivatkozott Rejtő E. Tiborra, mint aki mindenről tudott. Kulcsár Attila szerint azonban erre a hivatkozásra csak a bizalomerősítés miatt került sor. Ki is jelenti: a vezérigazgató semmiről sem tudott, sőt Kulcsár őt is becsapta, amikor aláírását felhasználva különböző iratokat készített.

Kulcsár egyébként még három embert menteget vallomásaiban. Állandó taxisa, Sz. Gyula és a két szír, El Abed Hasan és Abdo Mahmoud pénzmosás alapos gyanúja miatt vált az eljárás alanyává. A rendőrség szerint ők tudtak arról, hogy a Kulcsár által részükre átadott, illetve valutára átváltott és továbbutalt pénzek bűncselekményből származtak. Kulcsár maga azonban állítja: a három férfinak fogalma sem volt minderről. Mentő vallomása ellenére a három gyanúsított közül kettő nagy valószínűséggel vádlottja lesz a leendő pernek (Abdo Mahmoud szökésben van). Mint ahogy a többi gyanúsítottra is vélhetően ugyanez vár, még akkor is, ha a közismertebb gyanúsítottak korábban már rendre tagadták, részben cáfolták is Kulcsár állításait.

Így Kerék Csaba, a Britton Kft. sikkasztással és pénzmosással gyanúsított ügyvezető igazgatója, aki Kulcsár vallomása szerint az egész ügylet elindítója, sőt, kitalálója volt. Ugyancsak vád várhat Garamszegi Gáborra, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettesére, Kelemen Lászlóra, az MNB volt felügyelő-bizottsági elnökére, Forró Tamás egykori tévésre, Bitvai Miklósra, az Állami Autópálya Kezelő Rt. volt vezérigazgatójára, Kodela Lászlóra, a Miniszterelnöki Hivatal volt helyettes államtitkárára. Azt ma még nem lehet tudni, hogy a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal kéri-e azon politikusok mentelmi jogának felfüggesztését, akiket Kulcsár megvádolt.

Kőművességgel indult Kulcsár Attila karrierje

A nagykanizsai fiatalember karrierje példaértékű. Tán még mesébe illő is. A vidéki fiú Budapestre érkezett és a ranglétra fokait végigjárva a legmagasabb posztig vitte. A kőműves végzettségű Kulcsár Attila 25 évesen újsághirdetésre jelentkezve helyezkedett el a K&H Banknál. Vallomása szerint 1998 januárjában, telefonos értékesítési munkatársként kezdett dolgozni a pénzintézetnél. Az volt a feladata, hogy kapott egy listát és hívogatnia kellett az embereket, reklámozva a cég szolgáltatásait, és ügyfeleket toborozni. Ehhez a munkához egyébként nem kellett brókervizsga. Fél év sem telt el, máris a portfóliókezelési üzletágnál dolgozott. 1998 őszétől pedig már vezetőhelyettes lett. A bank később megszüntette ezt a részleget, s Kulcsár Attila máris a befektetési, tanácsadási üzletágnál találta magát mint vezető. Emellett a fiatalember kezdeményezésére az önkormányzati és EU-projektek vezetését is rá bízták, s így ügyvezető igazgató lett.

Kulcsár Attila már az első, írásban tett vallomásában elismerte, hogy okiratokat hamisított. Saját bevallása szerint a munkavégzéshez szükséges dokumentumokat fénymásoló segítségével állította elő. 1998-ban így lett hirtelen érettségi bizonyítványa és brókervizsgája. Határozottan kijelentette: a hamisításokról rajta kívül senki se tudott. Az persze kérdéses, hogy Kulcsár mihez kezd a jövőben.

Az volt a feladata, hogy kapott egy listát és hívogatnia kellett az embereket, reklámozva a cég szolgáltatásait, és ügyfeleket toborozni. Ehhez a munkához egyébként nem kellett brókervizsga. Fél év sem telt el, máris a portfóliókezelési üzletágnál dolgozott. 1998 őszétől pedig már vezetőhelyettes lett. A bank később megszüntette ezt a részleget, s Kulcsár Attila máris a befektetési, tanácsadási üzletágnál találta magát mint vezető. Emellett a fiatalember kezdeményezésére az önkormányzati és EU-projektek vezetését is rá bízták, s így ügyvezető igazgató lett.

Kulcsár Attila már az első, írásban tett vallomásában elismerte, hogy okiratokat hamisított. Saját bevallása szerint a munkavégzéshez szükséges dokumentumokat fénymásoló segítségével állította elő. 1998-ban így lett hirtelen érettségi bizonyítványa és brókervizsgája. Határozottan kijelentette: a hamisításokról rajta kívül senki se tudott.

Az persze kérdéses, hogy Kulcsár mihez kezd a jövőben. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!