Hírek

2005.08.06. 00:00

Rendszerváltozásunk alkotó részese volt, így marad meg emlékezetünkben

Szabó Ivánt az egyébként más politikai nézeteket vallók is kedvelték, mutatják ezt a gyászhírt követő megszólalások. És nem a kötelező udvariasság mondatja, hogy jó ember volt, hanem mert valóban ilyennek ismerték meg pályatársai.

A Szerző egyetemi tanár

Jó ember a politikában – van-e ilyen egyáltalán? Lehet-e jó ember egyben jó miniszter, sikeres frakcióvezető, pártelnök? Nehéz kérdések ezek, de tegyük hozzá: az 1989/90-es fordulatkor sok őszintén, belülről elkötelezett közéleti embert ismerhettünk meg, akik talán kissé naívak voltak a politika mai értelmezése szerint, ám valóban érték alapon politizáltak. Ilyen volt Szabó Iván, akiben volt politikai ambíció, cselekvési vágy, de emellett önművelési igény és a tanultak előadásának hajlandósága is. Műszaki életpályáról váltott át a rendszerváltozás kezdetén gazdaságpolitikaira: a legtöbben Antall József ipari minisztereként, majd pénzügyminisztereként emlékezhetnek rá, de tudható róla, hogy valaha zenélt, majd a politikától visszavonulva szépirodalmi munkákat publikált.

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnökeként tőlem vette át az ipari és kereskedelmi miniszteri tárcát 1991 decemberében, amikor a Nemzeti Bankba kerültem. A téli estén az átadás-átvétel ügyeit már megbeszéltük, vette kalapját (szó szerint) és a hóna alá csapta a kapott dokumentumokat, hogy a 6-os villamoshoz siessen. Iván, mondtam, sofőrt kapsz, hogy hazavigyen, és próbálj hozzászokni ahhoz, hogy a jövő héttől kezdve miniszterként kocsival kell járnod. Bizony kapacitálni kellett: a magas hivatalnak ezen attribútumai sem akkor, sem később, pénzügyminiszterként sem vonzották.

Belülről jövő szerénységét a vele kapcsolatba kerülők jól érezték. Még a máskülönben tőle igencsak eltérő világképű újságírók körében is népszerű volt nyitottsága okán. Ipari miniszterként nevéhez fűződik a szénbányák és erőművek integrálása, a pénzügyi tárcánál a veszteséges bankok feltőkésítése („konszolidálása”); ezek sokat vitatott ügyek, megítélésüket bízzuk a jövő elfogulatlan gazdaságtörténészeire.

Iván személyes szerénységével összefértek politikai vezetői ambíciói: Antall József halála után pályázott a kormányfői tisztre, majd később az MDF elnöki pozíciójára. A politika világa azonban valóban más srófra jár, mint a műszaki logika és a gazdász racionalitása – Szabó Iván pártpolitikai pályafutása fokozatosan lezárult. Immár földi pályafutása is. Rendszerváltozásunknak azonban aktív, alkotó részese volt, és így is marad meg emlékezetünkben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!