Hírek

2005.08.06. 08:06

Rossz emlékekkel a fölös kilók ellen

Amerikai pszichológusok kitalált rossz emlékekkel próbálták távol tartani az önkénteseket bizonyos élelmiszerektől. Több-kevesebb sikerrel.

Simon Krisztián

Az embereket könnyű befolyásolni, még akkor is, ha a saját emlékeikről van szó. Ez derült ki amerikai pszichológusok nemrég végzett kísérletéből. Egy csapat önként jelentkezett felnőttnek valamilyen édességhez kapcsolódóan rossz emlékeket beszéltek be, és meglepően látványos eredményeket értek el. A kutatók azt mesélték be az önkénteseknek, hogy gyermekkorukban gyakran rosszul lettek az adott édességtől. Az eperfagylalt esetében a kísérlet sikerrel járt: az önkénteseknek majdnem 40 százaléka tette magáévá a hamis emléket, és dobta el a fagylaltot, amit a bebeszélés előtt még szívesen elfogyasztott volna.

A pszichológusok a kísérlet alapján olyan új módszereken dolgoznak, amelyekkel megakadályozhatnák, hogy az emberek túl zsíros és egészségtelen élelmiszereket fogyasszanak. A második kísérlet alatt azonban nem várt nehézségek merültek fel. A csokis keksz esetében csődöt mondott a korábbi módszer. Bár sikerült az önkénteseket előzőleg elriasztani az eperfagyitól, a csokoládét minden további nélkül jóízűen elfogyasztották, a tudósok szavai nem hatottak. A csokievés óriási népszerűséggel bír világszerte. Emlékezetes az a felmérés, amikor több ezer amerikai nőt kérdeztek meg, hogy ha le kellene az egyikről mondaniuk, az a csokoládé vagy a nemi élet lenne. Sokak megdöbbenésére az asszonyok nagy része a boldogsághormonokat termelő édességet fontosabbnak tartotta a szeretett férfi ölelésénél.

A kutatók arra keresik a választ, hogy miért nem sikerült az emberek csokoládé utáni vágyát megtörniük. Azt gyanítják, hogy ebben az esetben azért nagyobb az önkéntesek ellenállóképessége, mert sokkal több csokoládét ettek életükben, mint bármely más édességet. Így a rengeteg jó emlék aligha semlegesíthető. Megjegyzendő, hogy a reklámszakemberek hasonló módszerekkel érvelnek az édességek mellett, mint amilyenekkel az amerikai kutatók munkálkodnak ellene.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!