Hírek

2005.09.01. 00:00

Schröder frontot nyitott

Harcias beszédet tartott a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) konferenciáján Gerhard Schröder. A kancellár heves kirohanást intézett az ellenézki uniópártok (CDU/CSU) és a szabad demokraták (FDP) ellen. A politikus bátorságra szólított fel a választási küzdelem hajrájában. „Még semmi sem dőlt el” – jelentette ki Berlinben.

Gyulay Z.

Schröder szerint „ez a választás is az utolsó napokban fog eldőlni”. Az ingadozókhoz fordulva azt mondta, hogy „ne engedjék át a döntést másoknak”. Másfél órás beszédében kifejtette, hogy a pártgyűlés fő üzenete: „az SPD a gyakorlati értelem és a reform vezető ereje az országban”. Politikája középpontjában a szociális igazságosság és a szolidaritás áll, miközben az uniópártok és az FDP a „megosztottságra és a kirekesztésre” játszik.

Kijelentései szerint az ellenzék politikája „könyöklő társadalomhoz, irigységhez, rosszindulathoz és önzéshez vezet, amely mind jobban meghatározza az együttélést”. A kancellár erőteljesen bírálta a CDU/CSU és listavezetője, Angela Merkel munkaerőpiac-politikai terveit. Elhangzott: „Merkel olyan társadalmat akar, amelyben a szolidaritásnak és az igazságosságnak nincs helye” és „csak az egyének gazdasági felhasználhatósága számít”. Az SPD első embere konkrétan azt vetette az ellenzék szemére, hogy le akarja faragni a munkavállalók jogait. „Az uniópártok vadkapitalizmusra készülnek” – mondta. Merkel új gazdaságpolitikai tanácsadójának, Heinrich von Pierernek az atomerőművek üzemidejének hatvan évre történő meghosszabbításával kapcsolatban pedig így fogalmazott: „Heinrich, iszonyodom tőled”.

Schröder szólt a Baloldal két csúcsjelöltjéről, Oskar Lafontaine-ről és Gregor Gysiról annyit mondott, hogy politikusi pályafutások röviden jellemezhető: „eldobják régi gönceiket, ha szorosnak bizonyulnak”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!