Hírek

2005.08.15. 00:00

Síremlékállításhoz is bizonyítvány kell

Megelégelte a gyászoló családokon belüli sokéves pereskedéseket a Budapesti Temetkezési Intézet Rt. (BTI). Egyes hozzátartozók, nem tisztelve az elhunyt emlékét, lebontatnák a testvér által emeltetett sírkövet. Ilyenkor a temetőt is bíróság elé citálják, hogy kiderüljön, ki adhatott engedélyt a síremlékre.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="294"] Csend, béke és nyugalom?
[/caption]Mindennek megelőzése érdekében egy rendelkezés szerint csak az a hozzátartozó rendelhet sírkövet, aki a temetést intézte. A márciusban bevezetett rendszer az elkövetkező hetekben érezteti a hatását. A tavaszi temetések után fél évvel egyre többen keresik majd fel a sírkőkészítőket. Ám az iparosok csak akkor fogadhatják el a megrendelést, ha a vevő igazolni tudja a „rendelkezői jogosultságot”. Erre alkalmas lehet a temetési számla. Amennyiben a gyászoló család megőrizte azt. Ha nem, a temető irodájában lehet másolatot, illetve igazolást kérni.

Könnyen lehet, hogy nyár végén, ősz elején sokan rohamozzák majd meg a sírkerteket. Ilyen jellegű tömeges adminisztratív munkát a temetőknek eddig nem kellett ellátniuk. Somogyi Tibor, a BTI osztályvezetője mégsem aggódik. Biztos benne, hogy az ügyfelek többsége tud a változásról. Ha pedig mégsem, percek alatt elő tudják keresni az irodákban a szükséges igazolásokat. A budapesti temetők ugyanis már számítógépen rögzítik az adatokat.

Az utóbbi huszonöt esztendő halottairól azonban még papíron vezetnek nyilvántartást. Pénzhiány miatt ezeket az információkat csak nagyon lassan tudják digitalizálni. Ha később elhunyt rokont szeretne a hozzátartozó a családi sírba temettetni, a papírok között kell keresgélniük az ügyintézőknek. Ilyenkor is csak a korábbi temetést intéző hozzátartozó járhat el. Na de ki őrzi meg a húsz évvel ezelőtti számlákat? Sokakat érhet kellemetlen meglepetés a temetőben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!