Hírek

2005.08.12. 00:00

Sok bukás várható ősszel

A közeljövőben mind a 166 ipari parkot megvizsgálják. Várhatóan legalább tíztől megvonják a cím használatának jogát.

Kaszás Erzsébet

Már minden ötödik, az iparban foglalkoztatott munkavállaló ipari parkban lévő üzemben dolgozik. Eddig 166 ipari park kapta meg a különféle állami támogatásokra jogosító címet. Közülük egy már – a készülő ellenőrzés előtt – visszaadta azt. A gazdasági tárca előzetes felmérése szerint mintegy tíz ipari park egészen biztosan nem teljesítette az infrastruktúra fejlettségére, a betelepült cégek számára vonatkozó követelményeket.

Eddig elsősorban nagyobb vállalkozások települtek az ipari parkokba, ám ma már a kis- és közepes vállalkozások is egyre szívesebben választják telephelyül. Mert ha itt nem is ingyenes a bérlet, mint a kifejezetten a kicsiknek kialakított úgynevezett inkubátorházakban, a közös szolgáltatások előnyei élvezhetők. A vállalkozásoknak nincs gondjuk az utak karbantartására, a zöldterületek ápolására, a közvilágításra, a szemétszállításra, a vagyonvédelemre, a forgalom regisztrálására, a közös tűzvédelemre.

Az ipari parkok hatékonyságát bizonyítja, hogy ezekben jelenleg mintegy 2600 vállalkozás állítja elő a nemzeti jövedelem 17, az ipari termelés 25, az export 33 százalékát. És ezeknek a cégeknek a termelékenysége 15 százalékra megközelíti a csatlakozás előtti Európai Unió átlagát, miközben az országos adat 50 százalékos lemaradás. Mindezek ellenére vagy éppen ezért a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium mint az ipari park program szakmai irányítója azt tervezi, hogy a közeljövőben felülvizsgálják: hány parknak sikerült teljesíteni a rendeletbe foglalt követelményeket. Amelyeknek nem – mert például nem sikerült egynél több vállalkozást betelepíteniük –, azoktól visszavonják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!