Hírek

2005.08.22. 06:44

Sólyom: középhatalom vagyunk!

A már hagyományos fővárosi ünnepi tűzijátékkal értek véget szombat este az idei állami ünnepségek. A szónokok közül Sólyom László beszéde keltette a legnagyobb feltűnést.

Izing Antal–Péter Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="105"] Ünnepi körmenet a Szent István-bazilika előtt
[/caption]A Parlament előtti ünnepélyes zászlófelvonással kezdődtek az idei augusztus 20-ai állami ünnepségek. Sólyom László köztársasági elnök első nyilvános beszédében jó döntésnek nevezte Magyarország csatlakozását az Európai Unióhoz. Szent István „igazi nagysága abban rejlik, hogy szuverén módon határozta meg Magyarország helyét az akkori világban. Halljuk meg, vegyük észre, tekintsük példának azt az öntudatot, azt az önbecsülést, ahogy István fellépett Európában!” – hangsúlyozta az államfő. „Legyünk tudatában annak, hogy európai mércével mérve középhatalom vagyunk. Van beleszólásunk abba, mi történik az unióban” – fogalmazott. Sólyom szerint az unió döntéshozatali eljárása nem eléggé demokratikus, de az itthoni demokrácia felhasználásával tudnunk kell, hogy mit képviseljünk Brüsszelben. Vajon elegendő-e, hogy az Országgyűlés csupán tájékoztatást kap a kormánytól – feszegette beszédében az államfő –, és nem baj-e, hogy a magyar érdekképviseletek, civil szervezetek oly kevéssé hallatják a hangjukat európai ügyekben? „Miért kellene nekünk nemzetközi kérdésekben mindig csak alkalmazkodni, mintát követni?” – tette fel a kérdést Sólyom.

A köztársasági elnök ünnepi beszédében azt is kifejtette: fájdalmasan félresiklott a határon túli magyarok kettős állampolgársága. Ez pedig nem maradhat így – tette hozzá az államfő. Az államfő Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin házelnök jelenlétében állami kitüntetéseket adott át. Gyurcsány Ferenc pohárköszöntőjében Szent István intelmeit idézve megállapította: erős és teherbíró nemzet csak tagjainak sokféleségében és sokszínűségében létezhet. Erdő Péter bíboros, prímás a Szent István-bazilika előtt, az ünnepi szentmisét megelőzően megtartott beszédében bejelentette: XVI. Benedek pápa táviratban köszöntötte az államalapítást ünneplő magyar nemzetet. A bíboros közös szentmisét celebrált Juliusz Janusz apostoli nunciussal. Az eseményen jelen volt Sólyom László köztársasági elnök, Mádl Ferenc volt államfő is. A szentmise után elindult a Szent Jobb-körmenet, amelyen a nemzeti ereklyét hívek hosszú sora kísérte.

A határon túli magyar területeken is ünnepségeket tartottak Szent István tiszteletére. Erdélyben Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke Dávid Ibolyával, a Magyar Demokrata Fórum elnökével közösen emlékbeszédet tartott Székelyszentistvánon. Az ünnepségen az MDF elnöke emlékeztetett a magyar alkotmánynak arra a mondatára, amely szerint Magyarország felelősséget érez a határon túli magyarok iránt. Markó Béla elmondta: meg kell újítani a nemzetet, úgy, hogy alkalmassá váljék Európa számára, de ne is vesszen el, őrizze meg sajátosságait. A Vajdaságban három napon át tartanak a Szent István-napi ünnepségek.

Gyurcsány a gazdaság helyzetéről szóló iratokat mutatott be Sólyomnak

Pénteken sor került Sólyom László államfő és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök első hivatalos megbeszélésére a gazdaság heylzetéről. A találkozót és témáját Sólyom László kezdeményezte. A kormányfő egy 36 oldalas összeállítást vitt magával az államfőhöz, amely ágazati bontásban mutatja be, hogyan látja a kormány a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét – mondta László Bolgár kormányszóvívő. Az államfő és a miniszterelnök a tervek szerint a jövőben is havi rendszerességgel találkozik.

Pártüzenetek az augusztus 20-ai ünnepen

Hiller István, az MSZP elnöke szolnoki beszédében a 2007 és 2013 közé olyan fejlesztéseket ígért, amilyeneket „a mi országunk Deák Ferenc óta nem látott”. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke Tökölön azt mondta, hogy az EU-csatlakozás a legnagyobb történelmi tettünk. Csurka István, a MIÉP elnöke a Hősök terén kijelentette: „Szent István ezt a kétpárti elitet a tolerancia jegyében felnégyeltetné és kiszögezné a városkapura”. Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke Mezőtúron azt ajánlotta a kormánynak, hogy ne a nagytőke pénzét, hanem inkább a dolgozó embert becsüljék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!