Hírek

2005.08.26. 06:12

Sólyomé lehet a rezidencia

Mégsem épül lakópark a Béla király úti államfői rezidencia helyén. A több hektár erdős övezet az államé marad.

Szakács Árpád

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Minden akadály elhárult, hogy Sólyom László rangjához méltó helyre költözhessen. A Béla király úti rezidenciára a jövőben is behajthat az államfő.
[/caption]Elhárult az akadálya annak, hogy mégis a Béla király úti épületegyüttesben kapjon elhelyezést Sólyom László köztársasági elnök államfői rezidenciája. Megbízható információink szerint ugyanis meghiúsult az erdős övezetbe tervezett lakóparképítés. Ezek után a jövőben is az állam tulajdonában marad az államfői lakhelyként funkcionáló, de kormányépületeket is magába foglaló XII. kerületi terület.

A 13 hektárnyi ingatlan eladásáról 2002 februárjában írt alá előszerződést a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) és a szintén állami tulajdonban álló Magyar Fejlesztési Bank (MFB). A pénzintézet kétmilliárd forint előleget adott a KVI-nek a teljes, 3,4 milliárdos vételárból. Az előszerződés azt kötötte ki, hogy a végleges megállapodásra akkor kerülhet sor, ha az önkormányzat beépíthetővé nyilvánítja az adásvétel tárgyát képező területet, s intézményi övezetből átsorolja a telepszerűen beépíthető L7 kategóriába.

Az MFB vezetéséből származó információink szerint éppen ezen bukott meg az üzlet. A XII. kerületi önkormányzat július 28-án elfogadott kerületrendezési tervében ugyanis nem abba a kategóriába sorolta be a telket, amely megfelelt volna az MFB-nek. A terület ugyan beépíthetővé válik, de sokkal kevesebb épületet lehet rajta emelni, mint ahogyan azt az MFB és a KVI elképzelte. Mindez azt jelenti, hogy tízezer négyzetméterenként lehet rajta egy-egy ötemeletes házat építeni. Ha a terület L7-es övezetbe került volna, az legalább tízszer ekkora beépítést tett volna lehetővé.

Ezek után biztossá vált, hogy mégsem köt szerződést az MFB és a KVI, sőt a korábbi megállapodást is felbontja a két fél. Információink szerint a napokban Zelles Sándor, a KVI vezetője tárgyalásokat kezdeményezett az MFB-vel arról, milyen részletekben fizesse vissza az állam a korábban megkapott kétmilliárd forintot. A Béla király úti épületegyüttes tervezett eladása miatt főleg az utóbbi időben robbant ki komolyabb vita. Az ügyben legerélyesebben az augusztus 5-én hivatalba lépett Sólyom László államfő tiltakozott. A köztársasági elnök a hónap elején azt is nehezményezte, hogy nem biztosítottak számára olyan szintű rezidenciát, amelyben vendégeket is tud fogadni. Szerinte erre alkalmas lehetett volna az eladásra tervezett terület.

A Béla király úti rezidenciában jelenleg Mádl Ferenc volt államfő lakik. Ő december végén költözik át abba a II. kerületi ingatlanba, amelyet korábban vásárolt neki az elnöki hivatal. Arról egyelőre nincs információ, hogy ezek után milyen célra akarja felhasználni az épületet a KVI. Az biztosnak tűnik azonban, hogy amennyiben mégis Sólyom László foglalná el Mádl Ferenc helyét, akkor sürgősen fel kell újítani az épületegyüttest. Mindez a költségvetés több százmillió forintjába kerülhet.

A köztársasági elnöki hivatalban tegnap nem tudtak arról, hogy meghiúsult a Béla király úti rezidencia eladása. Így egyelőre nem merült fel az sem, hogy mégis a területen található épületegyüttesben kapjon elhelyezést Sólyom László államfői rezidenciája.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!