Hírek

2005.08.12. 06:21

Szárnyal a madárinfluenza

Falvak karanténban, szárnyasok tömeges levágása, tűzparancs a vonuló madarakra. Az orosz hatóságok egyértelmű választ adtak a szibériai Novoszibirszk, Altáj, Omszk és Tyumen körzetében a madárinfluenza kitörésére. A moszkvai szárnyasállat-piacok ezzel szemben Szibériából szállított baromfit árulnak.

Gyulay Zoltán

Nyugat-Kínából július 7-én érkezett a hír, hogy a Délkelet-Ázsiában esztendők óta tomboló vírus már emberéleteket is követel, költözőmadaraktól kapták el a fertőzést. Három héttel később már Kazahsztán északkeleti részén és a szomszédos Szibériában is fölütötte a fejét a kór. Az orosz határ közelében, Mongóliában a hét elején találkoztak a betegséggel: nyolcvan elhullott állatot számoltak össze. Mivel
a terjedés iránya egyértelműen nyugat felé mutat, a fertőzésekkel foglalkozó szakértők már Németországban is meghúzták a vészharangot. A közelmúltban egy magyar járványügyi szakember ugyancsak figyelmeztetett a veszélyre.

A legtöbb országban úgy vélik, hogy „versenyt futnak az idővel”. 0Bajorországban például már megtiltották a baromfihús és a belőle készült élelmiszerek importját. Környezetvédelmi szempontok miatt is rendszeres megfigyeléseket végeznek a vonuló madarak között, s kimutatták, hogy szokatlanul magas a fertőzött egyedek száma. A tartományban ezért üzembe helyezték a rendkívül modern, szén-dioxiddal működő szárnyasvágóhidat, amely óránként kétezer állatot képes elpusztítani. Egyúttal arra intették a turistákat, hogy külföldi útjaik során is tartózkodjanak a fogyasztásuktól, s lehetőleg ne vásároljanak olyan emléktárgyakat, amelyek madártollból készülnek. A „természetes” úton terjedő, valamint a turisták által esetleg behurcolt vírusok mellett rendkívül nagy veszedelmet jelentek az orvvadászok és a madárcsempészek. Az utóbbi években ez világszerte rendkívül virágzó üzletággá vált. (Ismeretes, hogy Magyarországon is évente több tiltott szállítmányt foglalnak le.)

A szakemberek az Európába történő behurcolás egyéb lehetőségeit is firtatták. Erhard Kaleta, a madármegbetegedésekkel foglalkozó hesseni főorvos szavai mindenesetre valamelyest megnyugtatóan hangzottak. „Az Urál hegység, amely Oroszország európai részét választja el az ázsiaitól, egyúttal választóvonalként is szolgálhat. Csakhogy Szibériából a Fekete-tenger felé vezető vonulási utakat is megfigyeltek, így „technikailag” szabad a repülés a Nyugat irányában.

A szakemberek abban reménykednek, hogy a fenyegető katasztrófa egyelőre megreked Ázsia határai között, bár Délkelet-Ázsia járvány sújtotta vidékein a kórokozó vírus szerkezete már annyira megváltozott, hogy a betegség emberről emberre is terjed. Németországban például már több mint hét és fél millió ember beoltására alkalmas szérum áll készenlétben arra az esetre, ha egy, az első világháború után pusztító spanyolnáthához hasonló szuperinfluenza kezdene tizedelésbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!