Hírek

2005.08.27. 00:00

Százezreket spórolunk a saját munkával

A fűrészporostól az üvegszálas, selyem-, bőr- és textilhatásúig széles a hazai tapétakínálat. Mielőtt választunk, mérlegeljük az egyes típusok előnyeit és hátrányait.

Szilágyi Etelka

A lakásfelújító munkák közül a tapétázás az a művelet, amelyre mi magunk is bátran vállalkozhatunk, megspórolva akár több százezer forintot is. Idő, pénz és elszántság mellett nem kell hozzá más, csak türelem, valamint a lakóhelyiségek funkciójához, bútorstílusához, színéhez illő, na és természetesen a használati igénybevételnek megfelelő tapéta. Ez utóbbi a színben, anyagban bő kínálatú hazai piacon nem kis feladatot jelent, hiszen – az egyszerű papírtapétától a hab-, selyem-, parafa-, üvegszövet-, papírsima és térhatású, valamint a legújabb, növényi rost alapú tapétákig - mintegy 2500 félét kínálnak a szakboltok, kereskedések.

Mészáros Árpád, a Tapétacentrum tulajdonosa ezért is javasolja: mielőtt bárki „tapétavásárló körútra” indul, amellett, hogy pontosan leméri a felújítandó lakóhelyiségek falait, ne csak az árakat, a tapéták küllemét, hanem az egyes típusok jellemző tulajdonságait is alaposan „tanulmányozza” át. A beltéri falak új öltözékének kiválasztásakor ugyanis a tapéta színe, anyaga, a minta stílusa mellett az sem elhanyagolható, hogy például a gyermekszobába feltett tapéta mennyire strapabíró, milyen élettartamú, mennyire áll ellen a penészgombáknak, atkáknak. Mint ahogy az is fontos szempont: hogyan tisztítható, hányszor festhető át, és ha
meguntuk vagy elhasználódott, könnyen eltávolítható-e. Ebben a forgalmazó kereskedések éppúgy segítik a vásárlót, mint a tapéták csomagolásán található úgynevezett szimbólumok (ábrák), amelyek a termék minőségét, méretét, a felragasztás és illesztés módját egyaránt jelzik.

Azoknak, akik tapasztalat híján vágnak bele a tapétázás kalandjába, a szakember kísérletként olcsóbb, egyszerűbb tapétát ajánl, míg ha valaki már szakavatott vagy értő mesteremberre bízza a falfelületek átöltöztetését, pénztárcája függvényében bátran válasszon a bonyolultabb illesztést, felragasztást igénylő legújabb típusok közül. Például az attraktív hatású selyem- vagy egyéb folyékony bőr- és textiltapéták, vagy a legújabb – vlies néven ismert – növényi rost alapú, úgynevezett struktúratapéták közül.

A folyékony tapéták előnye, hogy a sok ívhajlattal, boltozattal kialakított helyiségekben is könnyen felvihetők, emellett jó hő- és hangszigetelők, s kiváló páraáteresztők. A szervetlen anyagból készült üvegfátyoltapéta időtálló, s mivel gátolja a penészgombák, baktériumok kialakulását, asztmás betegek hálószobájába is ajánlott. Míg a vlies tapéták nemcsak külső megjelenésükben, hanem – természetes anyagösszetételük révén – viselkedésükben, élettartamukban is a legkorszerűbb falburkolóknak tekinthetők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!