Hírek

2005.08.04. 07:47

Szeméthegyek városszerte

Korábban csak a városszéli utakon, újabban a sűrűn lakott területeken is megjelentek a szemétdombok. A közterület-felügyelők hatósági jogkör híján tehetetlenek. A budapestiek pedig csak tűrnek és szagolnak.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="289"] Sajnos mindennapi látvány a fővárosban: a szelektív hulladékgyűjtők környékére mindenféle háztartási szemetet is leraknak a polgárok
[/caption]Ellepi a fővárost a szemét. A budapestiek valóságos szemétdombokká változtatják a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket. Köréjük hordanak mindent, amit csak tudnak, vécécsészétől az építési törmeléken át a háztartási szemetes tartalmáig. A nyári melegben az ételmaradék bűzölög, a sittől pedig olyanok a hulladékszigetek, mint egy igazi szemétlerakó. A környék lakói rendszeresen bejelentik a kerületi önkormányzatoknak, illetve a fővárosi közterület-fenntartónak. Hiába. Alig takarítják el, másnap újra ott van. Szinte nincs is olyan kerület Budapesten, ahol ne lennének szemétkupacok. Ez a jelenség korábban az elhagyott, városszéli utakra volt jellemző. A fővárosi közterület-felügyelet az összehangolt akciókkal ott sem tudta lebuktatni a szemetelőket. A felügyelet a sűrűn lakott területeken sem birkózik meg a feladattal.

Janocsek Ferenc szóvivő szerint az a baj, hogy a közterület-felügyelők jogkörei korlátozottak. Nem tehetik meg, hogy álruhában lesben álljanak. Nem készíthetnek rejtett fényképeket, videofelvételt a szemetelőkről. Pedig így elkapnák az elkövetőket. A sittet és más hulladékot vélhetően autóval hozzák. A kamera vagy fényképezőgép rögzíthetné a rendszámot, és ahogy a tilosban parkolásnál, itt is felhasználhatnák a bizonyításkor. A megbüntetett notórius szemetelők előbb-utóbb leszoknának a szennyezésről. Igaz, nem feltétlenül csak elvetemült gazemberekről van szó. Budapesten nem megoldott a kisebb mennyiségű építési hulladék vagy nem háztartási szemét elszállítása. Csak 4-6 köbméteres konténereket lehet megrendelni. Ekkora tartályra – a hozzá tartozó számlával – pedig semmi szükség egy fürdőszoba kicsempézésekor. A vécécsésze vagy a mosdókagyló, de akár egy tönkrement televízió selejtezését sem lehet kulturáltan megoldani.

A lakástulajdonos megvárhatja a következő évi lomtalanítást vagy kirakhatja a lomot az utcára. Esetleg kiautózhat valamelyik Budapesten kívüli szemétlerakóhoz, például Pusztazámorra vagy Dunakeszire. A háztartási hulladék megjelenésére mindez nem mentség. Nagy László, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. főosztályvezetője a hétvégitelek-tulajdonosokat sejti a dolog mögött. Vélhetően a víkendezéskor keletkezett szemetet helyezik el útközben.

Mostantól kuka nélkül is elszállítják a szemetet

Most már nem csak jogsértő módon szabadulhatunk meg a kukába nem férő szeméttől. Napokon belül megvásárolhatjuk az FKF zsákjait, amelyeket a kuka mellé helyezve elvisznek a szállítók. A zacskók árába beépítik a szállítási díjat. A közműcég ügyfélszolgálati irodáiban és a hulladékudvarokban lehet megvásárolni a tasakokat. Nem tudni, a kis mennyiségű sitt elvitelére alkalmas erős zsákokat is piacra dob-e az FKF. Ezzel fel lehetne számolni a szemétdombokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!