Hírek

2005.08.12. 00:00

Szennyezés: az égetőre terelődött a gyanú

Rákkeltő vegyületeket mutattak ki a dorogi hulladékégető csapadékcsatornájában – tudta meg a távirati iroda a vizsgálatokat végző laboratórium vezetőjétől. Bálint Mária hozzátette: szerdán rendőri segítséggel vettek mintákat az Onyx csapadékvíz medencéjében lévő esővízből és a csatorna faláról, mivel munkatársait nem engedték be a hulladékégető területére. Hozzátette: a szennyeződés az üzemen belüli csapadékcsatornában és a csapadékvíz-tároló medencében is jelen volt, így valószínű, hogy a hulladékégetőt üzemeltető Onyx Magyarország Kft. felelős a múlt héten felfedezett környezetszennyezésért.

Sz. Sz.

Hasonlóan nyilatkozott tegnap Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Elmondta: a tárca is valószínűnek tartja, hogy a dorogi hulladékégetőből került ki a PCB-vel és dioxinnal szennyezett iszap a csapadékvíz-elvezető csatornába, de ezt csak a folyamatban lévő rendőrségi nyomozás befejezésekor lehet megerősíteni. A tárcavezető elmondta: az esztergomi ivóvízbázis és ivóvíz tisztaságát viszont ez a szennyezés nem befolyásolta.

A sajtótájékoztatón Illés Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője is megjelent, aki a létesítmény vezetőjét lemondásra szólította fel. A fideszes politikus kijelentette: bízik abban, hogy a felelőst előzetes letartóztatásba veszik. A büntető törvénykönyv szerint az ilyen szennyezésért akár 3–5 éves büntetés is kiszabható – tette hozzá.

Lapunk tegnap megkereste a szennyezéssel gyanúsított céget. Szántó Balázs kommunikációs igazgató elmondta: a technológiából adódóan nem kerülhetett PCB a vízbe és rámutatott, hogy a szennyezés ügyében a rendőrség ismeretlen tettes ellen folytat vizsgálatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!