Hírek

2005.08.09. 00:00

Szili: parlamenti állásfoglalás kell a rádió ügyéről

Az Országgyűlés alkotmányügyi, valamint kulturális és sajtóbizottsága foglaljon állást arról, hogy az új elnök megválasztásáig tartó átmeneti időre jogszerűen jelöltek-e ki vezetőt a Magyar Rádió élére. Ezt kezdeményezte tegnap Szili Katalin házelnök azt követően, hogy találkozott a médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumának elnökével, Gellért Kis Gáborral.

Sz. Sz.

Szili azt kérte Gellérttől, hogy az átmeneti helyzetben jogszerűen, a társadalom pártatlan tájékoztatáshoz való jogát figyelembe véve járjanak el. – Szorgalmaztam még azt is, hogy mielőbb kerüljön sor elnökválasztásra, hogy megszűnjön az áldatlan  állapot a Magyar Rádiónál mint közszolgálati intézménynél – jelentette ki Szili Katalin. Gellért Kis Gábor tegnap azt mondta, hogy a testület szerdai ülésén foglalkozik a közszolgálati médium állami forrásainak átutalásával. Ezt a havi 580 milliós összeget „átadni egy illegitim vezetésnek, felelőtlenség, így szerdán arról döntünk, ez a pénz utalható-e vagy sem” – fogalmazott.

A hetek óta tartó vita akkor kezdődött, amikor a leköszönő rádióelnök, Kondor Katalin az igazgatásszervezési alelnököt, Hollós Jánost bízta meg az intézmény vezetésével az új elnök megválasztásáig. A pártok által delegált kurátorokból álló testület ezzel szemben a gazdasági igazgatót, Szíjártó Istvánt nevezte meg vezetőnek. Ezután a civil szervezetekből álló nagykuratórium jóváhagyta Hollós János kinevezését. A szocialista kuratóriumi elnök ezután jelentette ki, hogy a Magyar Rádió addig nem juthat a közalapítványon keresztül állami forráshoz, amíg Hollós János nem adja át az irányítást Szíjártó Istvánnak. Szadai Károly, a kuratórium fideszes alelnöke törvénytelennek tartja Gellért Kis Gábor eljárását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!