Hírek

2005.09.01. 00:00

Sztárbírónál Kulcsár is

Egy a közös Magda Marinko, Dietmar E. Clodo, Kaiser Ede és Hajdú László, Székely Zoltán, Zalatnay Sarolta, valamint Kulcsár Attila között. A felettük ítélkező bíró személye.

Szemán László

Varga Zoltán, a Fővárosi Bíróság aranygyűrűjével kitüntetett bírája ismét komoly ügyet kapott. Elsőfokon ő ítélkezhet Kulcsár Attila és húsz társa ügyében. A bórkerbotrány vádlottait minden bizonnyal elgondolkoztatja Varga bíró előélete, hiszen egy sor nagy ügy kapcsolódik a nevéhez. Így például ő ítélte életfogytiglanra a dél-vidéki terminátort, Magda Marinkót. Igazságos, ám roppant kemény bírónak tartják jogászi és vádlotti körökben. Ítéletei inkább a büntetési tétel felső határához közelítenek, mint az alsóhoz. Arról is közismert, hogy általában csak akkor ítél el valakit, ha a bizonyítékok megdönthetetlenek. Például Magda perében nem látta bizonyítottnak, hogy a vádlott megölte volna a szegedi Z. Nagy család négy tagját, ezért nem is ítélte el őt. A többi gyilkosságért azonban így is járt a szerbnek az életfogytiglan.

Ugyancsak ő ítélkezett elsőfokon a bombagyárosként elhíresült Dietmar Eduar Clodo perében. Az elsőfokon a német bűnözőre kiszabott tíz évet aztán jóvá is hagyták másodfokon. Legutóbb a móri mészárlás perében osztott ki valódi életfogytiglant Kaiser Edének és tizenöt évet a társának, Hajdú Lászlónak. Az októberben kezdődő másodfokú eljárásnak kell eldönteni, hogy ebben az ügyben jól értékelte-e Varga bíró a bizonyítékokat. A móri ügy miatt egyébként életveszélyes fenyegetést is kapott. Persze a K&H-ügy lényegesen más, mint a fent említett köztörvényesek pere. A bonyolult ügy ráadásul gazdasági bűncselekmények sorából áll, ám Varga Zoltán számára nem újdonság a gazdasági ügy sem. Ő ítélkezett elsőfokon a vesztegetésen kapott kisgazda országgyűlési képviselő, Székely Zoltán és a csalás miatt bíróság elé került Zalatnay Sarolta ügyében.

Jelenleg két ügyet tárgyal egyszerre. A zálogházi rablóbanda ügye már a végkifejlet előtt áll. Ennek az ügynek az egyik vádlottja Horváth Szilárd, akit tévesen a móri üggyel hoztak összefüggésbe a rendőrök. Most emberöléssel is vádolják. Vádlott-társa többek között az a Gombos László, aki Miskolc-Csanyikban tűzharcot vívott a rendőrökkel, és közben haslövést kapott. A másik ügye az úgynevezett Népszava-ügy, amelyben egy újságíró kolléganőt államtitoksértéssel vádolnak.

Visszatérve a Kulcsár-ügyre, tegnap sem múlt el nap úgy, hogy újabb botrányszagú fejlemény ne lenne az ügyben. A II. rendű vádlott Kerék Csaba ügyvédje, Ruttner György tegnap nyilvánosságra hozta: Kulcsár botrányosra sikeredett videovallomása nincs a bírósági iratok között. Ruttner szeretett volna egy hivatalos másolatot kérni a felvételről, ami egyébként szerepel a nyomozati iratok között és a bűnjeljegyzékben is, ám nem kaphatott. A Fővárosi Bíróság Büntető Kezelőirodájában úgy tájékoztatták tegnap az ügyvédet, hogy a felvételt a Fővárosi Főügyészség még vizsgálja, ezért nem bocsátotta azt a bíróság rendelkezésére.

„A jelen helyzet, vagyis az, hogy a Fővárosi Főügyészség nem adta át a videokazettát még másolatban sem a Fővárosi Bíróságnak, álláspontom szerint sérti a hatályos büntetőeljárásról szóló törvényt” – mondta az üggyel kapcsolatban Ruttner György.

A botrányos kazettát át kellett volna adni

A büntetőeljárásról szóló törvény szerint a vádirat bírósági példányához csatolni kell a vádemelés alapjául szolgáló minden iratot, amit az ügyész a gyanúsítottnak, illetve a védőnek ismertetésre az eljárás végén átadott, valamint a tárgyi bizonyítási eszközöket. Ruttner György szerint az ügyészek nyugodtan vizsgálgathatnák a videovallomás másolatát, ám az eredetit át kellett volna adniuk a bíróságnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!