Hírek

2005.08.02. 05:50

Sztornó a város minden pontján

A Közgáz Vizuális Brigád csapata, élén Pálos György rendezővel tegnap kezdte meg a Sztornó című film forgatását, amely szeptember 4-ig tart.

Méhes Károly

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A Kispál és a Borz frontembere, az énekes-dalszerző Lovasi András (balra ) már több filmben is felbukkant. A Sztornó című filmben övé a főszerep: egy tanárembert kell megformálnia.
[/caption]A tavaly alakult Pécsi Filmiroda első jelentős fegyverténye, hogy ide csábították a 160 millió forintos költségvetéssel készülő Sztornó című filmet. A történet szerint Lovasi András, a Kispál és a Borz frontembere ezúttal egy hangot sem énekel, ezzel szemben gimnáziumban tanít, panelban él, és egyre zűrősebb lesz az élete, még dutyiba is kerül. De mint a rendező ígérte: a jövő évi Filmszemlére elkészülő alkotás nem mély társadalmi dráma óhajt lenni. Épp ellenkezőleg, a mai közép-európai valóságot ironikusan tálaló mese. A 40 fős stáb számos helyszínen forgat majd, többek között a Leőwey Klára Gimnáziumban, a Rózsakert Étteremben (ahol Csákányi Eszter énekel egy sanzont), a Széchenyi téren, az utcákon és magánlakásokon is. A szervezők örültek az önkormányzat pozitív hozzáállásának, ezért is lesz a Sztornó egyik „főszereplője” Pécs. – Egy New Yorkban játszódó filmben biztosan felvillan a Centrál Park vagy a Brooklyn-híd, így természetes, hogy ezúttal Pécs is „játszik” – mondta Pálos György.

A rendező szerint egyébként Pécs roppant ideális filmhelyszín, szép a fekvése, többféle történelmi korhoz tartozó utcai „díszlet” található a városban. De azért is szeret Budapesten kívül forgatni – mint korábban Borsodban vagy Szentesen –, mert ilyenkor végig együtt van a stáb, senki nem rohan szinkronba, színházba, se haza forgatás után. A szálláshelyén mindenki ráér megbeszélni a napi eseményeket és a következő feladatokat.

Czabán György a Sztornó című filmet ezúttal producerként jegyzi, holott máskor ő a rendező. Elmesélte, hogy amikor először merült fel Lovasi személye mint főszereplő, a forgatókönyv is kezdett úgy alakulni, hogy szerep és valós figura minél inkább találkozzon. – Tény, hogy izgalmas egy ilyen színésszé avatás, hiszen a forgatás nagy darálás. De rendeztünk egy hetes összetartó tábort Almádiban, és szerencsére már ott kiderült, hogy András jó választás volt. Lovasi már maga mögött tudhat néhány filmszerepet, ám azokban énekelnie kellett (például Csinibaba), azaz önmagát adnia. Ezúttal nem fakadhat dalra, cserébe színészi teljesítményt várnak tőle. – Első hallásra erős kétségeimet fejeztem ki, én magam kértem a próbafelvételeket, ítéljenek meg azok alapján. Amúgy az a hozzáállásom, ha valamit nem tudok, nem értek, kérdezni fogok. Mint már korábban, most is bízom a rendezőben és a kiváló színészekben, akik körülvesznek – így a főhős.

A Pécsi Filmirodát vezető Gyimesi Kinga mögött több hónapos szervezőmunka áll, hiszen miután márciusban felvették a kapcsolatot a Sztornó készítőivel, hosszú hetekig külső és belső helyszíneket keresett a forgatókönyvhöz. Ezeket aztán lefényképezték, majd megkezdődött a válogatás, később újból a helyszínen. Szerencsére minden intézmény, de még a magányszemélyek is, szívükön viselték a film sorsát, mintha úgy érezték volna, hogy a Sztornó jó reklám lesz Pécs számára.

Sztárstáb

A Sztornó főhőse, aki az „Én” nevet viseli, Lovasi András. További szereplők: Hollósi Frigyes, Tóth Ildikó, Ficzere Béla, Naszladi Éva, Lázár Kati, Bojtár B. Endre, Kovács Patrícia, Rózsavölgyi Adél, Dózsa Erzsi. Rajtuk kívül számos pécsi statiszta is feltűnik majd a „háttérben”, ezekre a szerepekre még várják a jelentkezőket.

A KVB-s múlt

A közgáz Vizuális Brigád több mint húsz éve alakult meg, és a csapat tíz éve forgatta első nagyjátékfilmjét. Ezek közt volt: Ilyen az élet (1995), A kenyereslány balladája (1996), Országalma (1998), A kis utazás (2000), Feri és az édes élet (2001). Az utóbbi három alkotás mind kapott díjat az aktuális Magyar Filmszemlén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!