Hírek

2005.08.27. 06:12

Támogatás rászorulóknak

Sz. Sz.

Szeptembertől változik az ápolási díj, a jogosultak körén belül a súlyos, fokozott ápolást igénylő fogyatékosokat gondozók támogatása 30 százalékkal emelkedik. Korózs Lajos, az esélyegyenlőségi tárca államtitkára a távirati irodának elmondta: a változások azt jelentik, hogy a jogosultak a nyugdíjminimum 130 százalékát, ami 32110 forint, kapnák meg szeptember 1-jétől. Közlése szerint ebbe a körbe tartoznak azok a fogyatékosok, akik nem tudnak önállóan tisztálkodni, öltözködni, étkezni, a lakáson belül közlekedni és az illemhelyet sem tudják egyedül használni.

Mint mondta, ebből az öt paraméterből háromnak kell fennállnia ahhoz, hogy valakit fokozott ápolást igénylő fogyatékossággal élőnek nyilvánítsanak. Az államtitkár beszámolt arról is, hogy a törvény lehetővé teszi részösszegű ápolási díj folyósítását is azokban az esetekben, amikor az ápolást végző hozzátartozóknak van ugyan nyugdíja vagy nyugdíjszerű ellátása, de annak nagysága nem éri el az ápolási díj összegét.

Szeptember 1-jétől újraszabályozzák a szociális segélyezést is. Korózs elmondta: az eddigi rendszer nem kezelte azokat a helyzeteket, amikor a rászorulónak nem volt munkanélküli státusa, rendszeres szociális segélyben ugyanis jelenleg azok részesülhetnek, akik a munkanélküli segélyezésből kiestek. Az eddigi szabályozás szerint legalább egy éven keresztül együtt kellett működni a munkaügyi szervezetekkel azoknak, akik nem tudtak elhelyezkedni, és csak ezt követően kaphattak rendszeres segélyt. Szeptember 1-jétől ez a határidő le fog csökkeni három hónapra, így a rászorulók hamarabb hozzájuthatnak a segélyhez – tette hozzá. A támogatást addig folyósítják a rászorulónak, amíg munkába nem tud állni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!