Hírek

2005.08.25. 00:00

Tizenöt éve ülnek a telken a műemlékesek

Olvasónk panaszolja, hogy szomszédaihoz hasonlóan nem tud építkezni telkén, mert a műemlékvédelem régészeti kincseket gyanít a földben. A feltárásra nincs pénz.

BAMA

A telektulajdonosoknak célszerű összefogniuk – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Kijelölhetnek maguk közül egy szószólót, illetve ügyintézőt, aki eljár a közös ügyben. Kezdeményezhetik a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnál (KÖH) a kisajátítást. Ekkor az államnak ki kell fizetnie részükre ingatlanjaik ellenértékét, és meg kell térítenie költségeiket.

Ha tulajdonjogukról nem akarnak lemondani, bizonyíthatják a hivatal károkozó magatartását. Hiszen nem tudták fejleszteni ingatlanjaikat, amiért jelentős anyagiaktól eshettek el. Amennyiben a műemlékvédelem eljárása jogszerű volt, a tulajdonosokat kártalanítás illeti meg. Ha viszont jogellenesen cselekedett a KÖH, kártérítés jár a lakóknak. A kár összegét és a veszteségek nagyságát hivatásos igazságügyi szakértő állapíthatja meg.

Nem kell rögtön bíróságra szaladni – tanácsolja az ügyvéd. Követeléseiket a tulajdonosok peren kívül is benyújthatják a műemlékvédelemnek. Ha szükségesnek tartják, az önkormányzatot mint elsőfokú építési hatóságot szintén bevonhatják. Érveiket mindenképpen támasszák alá szakértői véleménnyel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!