Hírek

2005.08.12. 00:00

Tízmilliárdos kármentesítés a gázgyárban

A városvezetés az augusztusi Fővárosi Közgyűlés elé vinné az Óbudai Gázgyár jövőjéről szóló döntést – értesült a Reggel. A kiemelt fejlesztések bizottsága még az előtt elkészíti a hasznosítással kapcsolatos javaslatát. Az érdemi tervezést azonban addig nem lehet elkezdeni, amíg a huszonkét hektáros terület szennyezettségét fel nem számolják.

Zsidai P.

Endrédy István (Fidesz) szerint évekbe telhet, amíg elkészülnek vele. A kiemelt fejlesztések bizottságának tagja a mentesítés költségét 3 és 20 milliárd forint közé becsüli. – Ma még semmi biztosat nem tudunk. A legnagyobb gondot a szennyezett talajvíz kiszivattyúzása jelenti majd, amely a Duna vízállásától függően ide-oda mozog a talajban. Még a Duna-parttól távol eső részeken is megtalálható – mondta lapunknak Endrédy. Ezenkívül talajcserére is szükség lesz, valamint a 2500 köbméternyi szennyező gázmassza, illetve a tárolók ártalmatlanítására.

A főváros leginkább múzeumi negyedet szeretne, de szó volt iroda- és lakóépületekről, kiállítási és konferencia-központ létrehozásáról is. Tarlós István óbudai polgármester szerint mindenképpen életet kell lehelni a területbe. Azzal egyetért, hogy a tudományos-kulturális funkció határozza meg, a szomszédságban működő informatikai cégek és a gázgyár ipari emlékművei ezt a fejlesztési irányt jelölik ki. Ugyanakkor szerinte mindenképpen szükség lesz néhány lakásra, üzletre, irodára is. Olyan ingatlanokra, amelyek vonzóvá teszik a területet.

Pénzt, de honnan?

A közgyűlés a kármentesítésről hozhat elvi döntést. A kérdés az, honnan lesz rá pénz. Endrédy István szerint a területről kiköltözött Főgáz évek óta elkülönített erre 2,5 milliárd forintot költségvetésében. Ehhez kell még állami és uniós támogatás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!