Hírek

2005.08.13. 00:00

Tokaji szőlőügyek: vádolnak és cáfolnak

T. G.

A szocialisták azt szeretnék tudni: mi indokolta, hogy a Tokaj Kereskedőház Rt. az Orbán-kormány idején többmilliárdos állami támogatást kapott, miközben jelentős mennyiségű szőlőt vásárolt fel Orbán Viktor akkori miniszterelnök feleségének cégétől? A kérdést Török Zsolt, az Orbán-bizottság MSZP-s tagja tette fel, hangsúlyozva újabb felvetését: a támogatásról szóló törvénytervezetet a kormány elé terjesztő Orbán és Stumpf István kancelláriaminiszter „valóban olyan kisstílűek voltak-e”, hogy akkor döntöttek az állami tőkeinjekcióról, amikor saját holdudvarukba tartozó cégektől vásárolta fel a kereskedőház a termést.

Török Zsolt sajtóértesülésekre hivatkozva kijelentette: a Tokaj Kereskedőház az általános árnál drágábban vette meg a szőlőt az Orbán családtól. Hozzátette, az innen származó gyenge minőségű gyümölcs a részvénytársaságnak komoly veszteségeket okozott. Révész Máriusz Fidesz-szóvivő úgy reagált: „meglepő és mulatságos” fordulat állt elő: most éppen az a baj, hogy Orbán Viktor nem akarta privatizálni a tokaji céget. Révész kijelentette, a cél nem a valóság feltárása, hanem a Fidesz elnökének lejáratása.

Szabó Csaba, a Tokaj Kereskedőház korábbi vezetője közleményében kijelentette, nem volt állami támogatás, két év alatt négymilliárd forintos tőkeemelést hajtottak végre a társaságnál, a pénz a cég törzstőkéjében pedig a mai napig szerepel. Szabó cáfolta azt az értesülést, mely szerint gyenge minőségű lett volna az érintett vállalkozásoktól felvásárolt szőlő. Leszögezte ugyanakkor, az Orbánékhoz köthető Szárhegydűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. törvényesen adott el megfelelő minőségű termést a kereskedőháznak, mintegy 2,7 millió forint értékben. Az összeg a kereskedőház által szőlőfelvásárlásra fordított pénz alig kéttized százalékát jelenti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!