Hírek

2005.09.01. 00:00

Tömegkatasztrófa Irakban

Egy hídon kitört tömeges pánik következtében Bagdadban a hatóságok adatai szerint több mint ezren vesztették életüket, több mint háromszáz ember pedig megsebesült. Az áldozatok megrohamozták a Tigrisen átívelő egyik hidat, s a folyóba zuhanva vagy megfulladtak, vagy agyontaposták őket. A hisztéria azt követően tört ki, hogy híresztelések kaptak lábra két feltételezett öngyilkos merénylőről, akik elvegyültek a tömegben.

Gyulay Zoltán

Az iraki főváros északi központjában lévő hídon a szerencsétlenség pillanatában másfél millió síita zarándok tartózkodott, úton Mussza el Kaszim imám mauzóleuma felé, hogy megemlékezzenek a szentként tisztelt ember halálának évfordulójáról. Kevéssel korábban a mauzóleumnál gránáttámadást hajtottak végre, amelynek során hét ember meghalt, harminchét további személy megsebesült. Az amerikai hadsereg közölte, hogy katonái helikopterről látták, amint a terroristák gránátjaikkal tüzeltek. Az elkövetők közül egy tucatot a későbbiek során őrizetbe vettek. Emellett eddig ismeretlen számban szenvedtek el halálos mérgezést, mert a mecset környékén ismeretlen eredetű élelmiszert fogyasztottak.

Egy szemtanú beszámolója szerint „emberek ezrei tolongtak szorosan egymáshoz préselődve az Aimma-hídon; a tülekedésben és a hőségtől többen elvesztették az eszméletüket, mindenekelőtt a gyerekek nem jutottak levegőhöz”. Az asszony háza ablakából figyelhette meg, amint emberek százai zuhantak a folyóba. Bagdadban szerdán negyvenhárom fokot mértek árnyékban.

Háromnapos állami gyászt rendelt el a kormányfő

Miközben a segélycsapatok az emberek kimentésén fáradoztak, a zarándokok egy része a sírnál végzett szertartáson vett részt. Ibrahim al-Ddzsafári, az átmeneti kormány miniszterelnöke háromnapos állami gyászt rendelt el. Egyelőre nem tudni, voltak-e külföldiek az áldozatok között. A vallási ünnepre síita muszlimok százezrei érkeztek Iránból és más iszlám országokból Bagdadba. A híd, amelyen a zarándokok tragikus módon életüket vesztették, a kizárólag síiták lakta Kzsimíja városrészt köti össze a szunnita Adhamíja negyeddel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!