Hírek

2005.08.30. 00:00

Törvénysértés a legfőbb ügyészség honlapján

A botrány fokozódik: tegnap a törvényesség őrei rakták fel a világhálóra a Kulcsár-ügy vádlottjainak személyes adatait. Pedig csak tájékoztatni akartak.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="311"] A főszereplő, Kulcsár Attila biztos, hogy fellép a bíróságon vádlottként, de hogy végül mekkora büntetést kap, az ma még teljesen kiszámíthatatlan
[/caption]Azt eddig is tudtuk, hogy a Fővárosi Főügyészség a K&H Equities- avagy Kulcsár-ügy huszonegy vádlottjának többségét sikkasztással, pénzmosással, vesztegetéssel, orgazdasággal és bűnpártolással vádolja. Hétfőtől azonban már személyes adatok birtokába is juthatott az élelmes internetező.

Például, ha eddig még nem tudtuk volna, hogy Kulcsár Attila pontosan hol is lakik, tegnaptól már ezt is tudhatjuk. Egy adott rakpart adott házának II. emeletén, a 9-es lakásban. De megismerhettük a többi vádlott egészen személyes adatát is, mint például édesanyjuk nevét, személyi igazolványuk számát. Hogy az ügy olyan szereplőiről ne is szóljunk, akik csak véletlenül keveredtek bele, és legfeljebb tanúk lesznek majd. Vagy esetleg még azok sem. Az ügy előéletét ismerve nem csoda és egyáltalán nem váratlan, hogy a bórkerbotrány vádirata hétfőn mintegy ötvenöt percig a Legfőbb Ügyészség honlapján volt olvasható és letölthető. Szinte teljes egészében, vágatlanul, törletlenül, eredetiben. Lapunk munkatársa 12 óra 50 perckor le is töltötte, el is olvasta, majd azonnal hívta az adatvédelmi biztost, Péterfalvi Attilát. Hogy miért, arról majd később.

Előbb idézzük a hvg.hu tegnapi, 12 óra 44 perces hírét. E szerint „az eredetileg 71 oldalas vádirat 33 oldalas kivonata nem tartalmazza a vádlottak teljes nevét és személyi adatait”. Idézzük az MTI 12 óra 58 perckor kiadott hírét is. E szerint nyilvánosságra hozták a Kulcsár Attila és 20 társa ügyében elkészült vádiratot a www.mklu.hu honlapon. A vádirat „31 oldalon sorolja a tényállást, a vádlottakat azonban személyiségi jogokra hivatkozva csak monogrammal említi”.

Az általunk a Legfőbb Ügyészség honlapjáról 12 óra 50 perckor kinyomtatott vádirat azonban 62 oldalas, és azon az égvilágon minden olvasható. Így például még az is, hogy Forró Tamásnak mi a személyiigazolvány-száma, vagy éppen a „taxis” Gyuszi számára Kulcsár kitől vásárolt személygépkocsit. Egyébként egy kereskedelmi televízió riporternőjétől, aki valószínűleg tanú lesz az ügyben. Az eredetileg 71 oldalas vádiratból az utolsó kilenc hiányzik, ahol többek között a beidézni javasolt tanúkat nevezik meg. A kinyomtatott kópiát jobban szemügyre véve, az ügyészség hibázó munkatársa védelmére megemlíthetjük, hogy a személyes adatokat szinte kivétel nélkül áthúzták, ám csupán egy vonással, így a szöveg alatta olvasható.

Térjünk vissza az adatvédelmi biztoshoz! Péterfi Attila érdeklődésünkre nem tűnt meglepettnek. Mint azt lapunknak elmondta: nem indít külön vizsgálatot a történtek miatt, mert korábban már többször jelezte, hogy a vádiratok nyilvánosságra hozatalának nincs törvényes alapja. A vádiratban ugyanis személyes adatok szerepelnek, amelyek védelme nem kellőképpen biztosított. – A vádirat tartalmáról lehet tájékoztatni, ám a teljes vádirat nem tehető közzé, mivel sérülhetnek a személyes adatok védelméhez fűződő jogok – fogalmazott az adatvédelmi biztos.

Végkifejletként tegnap 13 óra 10 perckor eltűnt a világhálóról a hibásan közzétett vádirat, hogy félóra múlva a végleges (?) változat felkerülhessen.

Fegyelmi vizsgálat indult a Legfőbb Ügyészségen

Kérdésünkre, hogy milyen következményei lesznek a nyilvánvaló hibának, a Legfőbb Ügyészség sajtóközleményben válaszolt. E szerint a Fővárosi Főügyészség a honlapra került szövegből törölte a személyes adatokat. A korrektúra véglegességének ellenőrzését azonban elmulasztotta, ezért a Word szövegszerkesztő program segítségével a törölt részek visszaállíthatók voltak. Az ellenőrzés elmulasztása miatt a legfőbb ügyész, azaz Polt Péter azonnal vizsgálatot indított a személyes felelősség megállapítása érdekében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!