Hírek

2005.08.24. 00:00

Trója óta a legnagyobb felfedezés

Bulgáriában hatalmas aranykincset találtak a régészek. A felfedezést sokan csak az egykori Trója maradványaival emlegetik egy lapon.

Simon K.

[caption id="" align="alignleft" width="185"] Arany nyaklánc a trák kincsből a szófiai Nemzeti Történelmi Múzeumban
[/caption]A bulgáriai Dabene falu közelében, Szófiától 120 kilométerre keletre az év folyamán eddig több mint 15 ezer aranytárgy került elő a föld alól, mondta Vaszil Nikolov, az ásatások vezetője. A kincseket mintegy négy évezrede egy jómódú ember hamvainak kíséretében temették el, mondta a tudós. Ez a kincs valamivel régebbi, mint Schliemann trójai leletei, és sokkal több arany ékszert tartalmaz. Bosidar Dimitrov, a Szófiai Nemzeti Régészeti Múzeum igazgatója is hasonló véleményen volt. Úgy tartja, hogy az antik korból csupán egy ehhez fogható lelet van, méghozzá az ókori Trója kincsei.

A régészek akkor figyeltek fel az elképesztő régészeti lelőhelyre, amikor egy parasztasszonnyal találkoztak, akinek nyakában egy kis aranygyűrűkkel ékesített lánc lógott. Az asszony az ékszert férjétől kapta ajándékba, aki az aranyat a mezőn találta, és abból maga készített a feleségének nyakláncot.

A múzeumigazgató bízik benne, hogy az ásatások során további értékes leletekre bukkanhatnak. Múlt évben ugyanis a régészek Sipka mellett, az ország közepén egy arany álarcot találtak, amely arra a világhírű Agamemnón-maszkra hasonlított, amelyet annak idején Heinrich Schliemann ásott ki a híres mükénéi ásatásnál. A Dabene melletti ásatások egy egész települést és három sírhantot rejtenek.

Bulgáriában már korábban is számos értékes leletre bukkantak a régészek, mivel abban a térségben, ahol az ásatásokat végzik, rengeteg sírhalom található. A területet gyakran a „bolgár Királyok Völgyének” is nevezik. Éppen ez év júniusában találtak Kelet-Bulgáriában egy 2400 éves síremléket, tele értékes kincsekkel.

A titokzatos trák kultúra

A trákok az i. e. 4. és 3. évezred között kerültek a Kaukázustól Délnyugat-Európáig nyúló hosszú földterületre. A mai Bulgária, Románia, Macedónia, Törökország és Görögország területén éltek, a görög és a római civilizáció határán. Gyakori háborúkat vívtak a szomszédos fejlettebb népekkel. A szlávok i. sz. 45-ben szorították ki őket hazájukból. A trákok kultúrája nem rendelkezett írással, így nem hagytak hátra a történelmükről írott forrásokat, de szoros kapcsolatban álltak a görögökkel, egyes istenségeket is egymástól vettek át.

A mai Bulgária, Románia, Macedónia, Törökország és Görögország területén éltek, a görög és a római civilizáció határán. Gyakori háborúkat vívtak a szomszédos fejlettebb népekkel. A szlávok i. sz. 45-ben szorították ki őket hazájukból. A trákok kultúrája nem rendelkezett írással, így nem hagytak hátra a történelmükről írott forrásokat, de szoros kapcsolatban álltak a görögökkel, egyes istenségeket is egymástól vettek át. Arany nyaklánc a trák kincsből a szófiai Nemzeti Történelmi Múzeumban -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!