Hírek

2005.08.23. 06:41

Tudatos vásárlók kerestetnek

Gyükeri Mercédesz

Gondolta volna bárki, hogy a kis garázsboltok szellemét át tudják örökíteni a hipermarketek? Valamikor még aggódva hallgattuk a sarki boltost, aki rettegve várta az ÁNTSZ-t, mert még mindig nem sikerült rájönnie, hogyan és miből gyömöszöl be a boltba külön hús-, baromfi- és felvágottas hűtőt, pultot, kézmosókat. Meg az a fránya takarítási jegyzőkönyv se fért a fejébe. Együttérzően a fejünket csóváltuk, aztán mi is valamelyik hipermarketben kötöttünk ki vásárolni. Másfél évvel az EU hozta szigorú higiéniai előírások és nagy áruszabadság eljövetele után megint csak a fejünket csóváljuk, ha ebből a hipermarketből savanyú tejet, büdös előre csomagolt húst vagy jobb napokat látott süteményt viszünk haza. Visszamegyünk? Persze, egy darabig visszamentünk a sarki boltba is, kikerültük az egérfogót, próbáltuk nem észrevenni a kenyerespolc sarkát. A focipálya méretű hipermarketben könnyebb is elkerülni az éktelen bűzt árasztó polcokat, és a bevásárlókocsira támaszkodva a kifolyt tejfölön sem csúszunk el.

Az üzletláncok jól tudják, hogy így gondolkodunk: amíg csak az ÁNTSZ meg a fogyasztóvédelmi hatóságok szankcióitól kell tartaniuk, nem is fárasztják magukat a higiéniával. Inkább átvesznek néhány klaszszikus sarki praktikát az átárazástól az átdátumozásig. Hiába az Auchan vagy a Lidl üzleteinek, részlegeinek bezárása, ha a magyar vásárló morgása legfeljebb a szomszédjáig hallatszik el. Amaz is rég elfelejtette az olcsó hús minőségéről szóló közmondást, legfeljebb azért rendez botrányt az üzletben, mert érkezése előtt felvásárolták a kiárusított készletet. És persze akkor is, ha holmi egérürülék miatt lezárják azt a pultot, ahonnan le akarta venni azt a kakaós csigát. Ami gyanúsan nézett ki, de kit érdekel, ha bónuszpont jár érte?!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!