Hírek

2005.08.15. 00:00

Újabb játékokat dobnak piacra

A Szerencsejáték Rt. vezérigazgatói posztja, gondolná az ember, amolyan nyugdíjasállás, itt nehéz hibázni. Egyáltalán nem az, hisz a politika nem engedi el a cég kezét. Bár többször is felmerült az SZRT privatizációja, mindig levették a napirendről. Székely Gábor vezérigazgató szerint nem ez a fő kérdés.

Bán Károly

– Milyen érzés egy olyan céget vezetni, amelyről újra és újra felröppen, hogy a tulajdonos állam el akarja adni?
– Ezt ne tőlem kérdezze, a privatizálás nem a menedzsment, hanem a tulajdonos dolga. A szerencsejátékokból származó bevételek 90-95 százalékát adó formájában kapja meg az állam. Ha tehát privatizálják a céget, akkor a maradék pénzről beszélünk. Az adó akkor is befolyik, ha a cég magántulajdonba kerül. Egyébként úgy tudom, ezt a kérdést a politika most levette a napirendről.

– Az első ember szerepe jelent-e valamit, vagy akár én is ülhetnék ebben a székben? Másként: mi múlik például a vezérigazgatón?
– A vezetők szerepe egy ilyen cégnél nem mindig látszik, de nagyon sok olyan szituáció van a Szerencsejáték Rt.-nél, amikor kénytelen az ember gyors, hatékony és messzebbre nyúló döntéseket is meghozni.

– Lehet egy vezérigazgatónak arra vonatkozóan is ötlete, hogy milyen új játékokat dobjanak piacra?
– Most tíz játékunk van, de be akarjuk vezetni a tizenegyediket, tizenkettediket és tizenharmadikat is, s ezt meg is tesszük rövidesen. Ebben nekem is van személyes szerepem. Ha ezek a játékok  beválnak, akkor egy vezérigazgatónak is elévülhetetlenek az érdemei, ám ha nem, elévülhetetlen szerepe lesz a kudarcban is.

– Ön mit tart a legnagyobb sikerének a három év alatt?
– Azt, hogy sikerült változtatnom az embereknek a szerencsejátékokhoz fűződő viszonyán. Nagyon fontos dolog, hogy az emberek érezzék azt, hogy nem szégyen a szerencsejáték. Jó néhány évvel ezelőtt amolyan fal melletti dolog volt, ma meg már mindennapos szöveg, hogy „hallottad, mennyi az ötös?”. Ma már olyanok is játszanak, akik soha életükben nem játszottak. Lehet mondani, hogy egy egész ország játszik.

– Vannak játékok azonban, amelyek mintha megrekedtek volna a fejlődésben.
– Sajnos a visszafejlődésben nem akar megrekedni. Nem vagyunk ebben egyedül, a totó világszerte visszaesett. Helyette az oddos, tehát a tippmix mintájára született játékok kerültek előtérbe. A sportfogadásban a totó feladatát átvette a tippmix. Ennek is a húzóágazata azonban a futball. Vannak országok, ahol a sportfogadás jobban megy, nyilván azért, mert ennek vannak hagyományai. Nálunk inkább a lottónak vannak gyökerei.

– Ami a sportfogadást illeti, a konkurencia már kopogtat. A Bet and win már az előszobában jár. Nem tart ettől a versenytől?
– Különösebben nem. Egyrészt az internetes fogadások nálunk még nem terjedtek el igazán. Meg aztán a parlament módosította a szerencsejáték-törvényt, megpróbálja megvédeni a magyar adóérdekeket. Minden ország megpróbálja a külföldön terjesztett szerencsejátékot távol tartani. Nem lenne tisztességes dolog az, hogy ők itt adómentesen tudnának játékot szervezni. Ez nem lehet érdeke az államnak, amely próbálja védeni a belföldi piacot.

– Magyarországon az internetes fogadás elterjedtsége szerény. A tavaly elindított új játékok beváltották a hozzájuk fűzött reményeket?
– A reményeket beváltották, ám azt látni kell, hogy az SZRT bevételei között az egy százalékot sem éri el az internetes fogadások aránya.

– Sok ember az állami szerencsejáték mögött manipulációkat gondol. Hogyan fogadja az ilyen vélekedéseket?
– Értelmiségi társaságban merül fel leginkább, hogy manipuláljuk a játékot. A szerencsejátékot szervező világ is beszél befolyásolásról. Nekünk az is dolgunk, hogy minden módon el kell fogadtatni az igazat, hogy nem manipulálnak a játékszervezők. Elemi érdek, hogy a rendszer átlátható legyen, alapvető, hogy az emberek elhiggyék az igazat, tehát azt, hogy nem manipulálunk. Ebből áll az üzlet. Magyarországon legalább két biztosíték van. Egyrészt kontrollál a Mérési Hivatal, másrészt minden sorsoláshoz közjegyzőt veszünk igénybe, és a sorsolás nyilvános is, tehát az emberek meggyőződhetnek mindenről.

– A szlovákiai Tippmix-botrány sem rontotta a játék hitelét?
– Nálunk idehaza is volt Tippmix-botrány, de nem a játékszervező, hanem a mögötte lévő sportesemény miatt. Ezt azért szögezzük le.

– Miért van az, hogy sok magyar játszik Ausztriában és Szlovákiában is Tippmixet. Az ottani konstrukció jobban megfelel a fogadók igényeinek?
– Nem a konstrukció. Az adó. Az ugyanis ott kevesebb.

– Akkor ez is valamiféle magyaros benzintörténet?
– Igen. Nálunk hagyományosan magas adótartalma van a szerencsejátéknak. Száz forintból 40 forint az adó, 40 a nyeremény, a többi költség.

– Úgy tűnik, a Tippmix a legdinamikusabban növekvő üzletág. Esetleg a lottó?
– Ha nincs ötöshalmozódás, akkor a Tippmix nő a leggyorsabban. A játékoknak van egy életgörbéjük. Az ötös lottó életgörbéjének már rég lefelé kellene mennie, de hál’ istennek fölfelé megy. A Luxor egy bingó- játék, azt mondták, 2-3 év után befullad. Ez sem történt meg. A totó és a góltotó a kivétel, amely túlélte önmagát, de ezekre is szükség van.

Székely Gábor

57 éves, közgazdász, jogász.

A hetvenes években osztályvezető egy járási hivatalban.

1985–90 között egy kisszövetkezet elnöke.

1990-ben főpolgármester-helyettes Budapesten.

1996–2002 között saját könyvelőcégének ügyvezetője és a fővárosi önkormányzat tulajdonosi bizottságának elnöke.

2002 óta ugyanebben a bizottságban alelnök.

2002-től a Szerencsejáték Rt. vezérigazgatója. Egyebek

mellett a MÁV Szimfonikusok Alapítvány kuratóriumának elnöke és a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke.

Cégtörténet

A Szerencsejáték Rt. 15 éves. A totójáték 1947, a lottó

1957-ben honosodott meg.

Ma már tízféle módon kereshetjük a szerencsénket, s rövidesen újabb játékokat dob piacra a cég. Az SZRT-nek 1200 dolgozója, 300 saját üzlete van, 3600 bizományos árulja a játékokat, s ehhez jön még 800 karitatív árus.

Kedvencek, amikor nem munkával tölti az időt

Autó: kedvenc autója nincs, lehetőleg legyen négy kereke, s ne hagyja ott, egyébként az autó nem hozza izgalomba.

Hobbi: rendszeresen bridzsel, imád táncolni, és persze rengeteget olvas . Csokornyakkendőt azért visel, mert egyszer

egy társasági vacsorán leette a nyakkendőjét, s akkor a feleségétől kapott egy „pillangót”.

Család: nős, két nagy lánya van, már felnőttek. Egyáltalán nem játszik szerencsejátékot, persze a bridzs kivételével, de az inkább sport. A családban a felesége lottózik.

Nyaralás: e téren sem különösebben válogatós, bár nem szeret hosszú időre elutazni. Mert ugye akkor mit szólnak a bridzspartnerek.

57 éves, közgazdász, jogász.

A hetvenes években osztályvezető egy járási hivatalban.

1985–90 között egy kisszövetkezet elnöke.

1990-ben főpolgármester-helyettes Budapesten.

1996–2002 között saját könyvelőcégének ügyvezetője és a fővárosi önkormányzat tulajdonosi bizottságának elnöke.

2002 óta ugyanebben a bizottságban alelnök.

2002-től a Szerencsejáték Rt. vezérigazgatója. Egyebek

mellett a MÁV Szimfonikusok Alapítvány kuratóriumának elnöke és a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke. Cégtörténet

A Szerencsejáték Rt. 15 éves. A totójáték 1947, a lottó

1957-ben honosodott meg.

Ma már tízféle módon kereshetjük a szerencsénket, s rövidesen újabb játékokat dob piacra a cég. Az SZRT-nek 1200 dolgozója, 300 saját üzlete van, 3600 bizományos árulja a játékokat, s ehhez jön még

800 karitatív árus. Kedvencek, amikor nem munkával tölti az időt Autó: kedvenc autója nincs, lehetőleg legyen négy kereke, s ne hagyja ott, egyébként

az autó nem hozza izgalomba.

Hobbi: rendszeresen bridzsel, imád táncolni, és persze rengeteget olvas . Csokornyakkendőt azért visel, mert egyszer

egy társasági vacsorán leette a nyakkendőjét, s akkor a feleségétől kapott egy „pillangót”.

Család: nős, két nagy lánya van, már felnőttek. Egyáltalán nem játszik szerencsejátékot, persze a bridzs kivételével,

de az inkább sport. A családban a felesége lottózik.

Nyaralás: e téren sem különösebben válogatós, bár nem szeret hosszú időre elutazni. Mert ugye akkor mit szólnak

a bridzspartnerek. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!