Hírek

2005.08.04. 07:59

Újabb rejtély Törökbálinton

Már csak a vegyész szakértői vélemény kiértékelése hiányzik, a többi elkészült a tavaly augusztusi törökbálinti robbanássorozat ügyében.

Szemán László

Holnap lesz pontosan egy éve, hogy felrobbant a Pyro-Technic Kft. törökbálinti raktára. Szem- és fültanúk szerint egy hatalmas robbanás indította be a raktárban tárolt pirotechnikai eszközök detonációsorozatát, és a két rendkívüli esemény során megsemmisült a depó. Az elsődleges tűzszerész szakértői vélemény szerint az első robbanásban brizáns, azaz katonai robbanóanyag volt, aminek tárolására nem volt engedélye a társaságnak. A cég négy, különböző szintű vezetőjét tavaly augusztus 6-a és 8-a között robbanóanyaggal való visszaéléssel gyanúsították meg. Ők tagadják, hogy bármilyen törvénytelenséget is elkövettek volna. Állítják: nem tudják, hogy a brizáns robbanóanyag hogyan került a raktárba. Szerintük ott nem lehetett ilyen anyag csak akkor, ha valaki tudtuk és az ott dolgozók tudta nélkül odavitte. Lapunk úgy értesült, hogy a rendőrség által a cégtől lefoglalt többraklapnyi irat szakértői vizsgálata sem adott választ erre a kérdésre, hiszen azokban nem szerepel brizáns, csak a cég számára engedélyezett pirotechnikához használatos robbanóanyag.

A vizsgálatot végző Pest Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói nincsenek egyszerű helyzetben. Már tavaly, a robbanás okozta károk láttán várható volt, hogy bonyolult vizsgálat következik. Még az is sejthető volt, egyáltalán nem biztos a perrendszerű bizonyítás, hogy mi miért történt a raktárban. A bíróságon konkrét bizonyítékok alapján döntenek. Az kevés, ha a hatóság állítja: illegálisan tárolták a felrobbant anyagokat, ha ezt nem tudja feketén-fehéren bizonyítani. Mint ahogy a bíróságon az is kevés, ha a gyanúsítottak, akkor már vádlottak, azt állítják: merénylet történt a depóban. Ezt legalábbis tanúkkal kellene igazolniuk.

Nem csoda hát, ha idegességet tapasztalhatunk mind a hatóság, mind a gyanúsítottak részéről. A tragédiában meghalt a cég három alkalmazottja, az ő halálukért a vétkesnek felelnie kell. Mint ahogy a robbanás okozta 150-200 milliós kárért is felelős valaki. Érthető hát, hogy a tucatnyi szakértő igencsak meggondolja, mit és hogyan ír le szakvéleményében. Az ügyben a brizáns robbanóanyagon kívül még egy sor más rejtélyt is felfedeztünk a rendelkezésünkre álló szakértői véleményeket olvasva. Egy hónapja fel is vetettük ezeket. Így például azt, hogy kinek a vérét találták meg egy konténer oldalán, robbanási árnyékban. A konténer mellett nem volt holttest. A lapunk birtokába került legfrissebb hemogenetikus szakértői vélemény szerint az egyik áldozat, S. Gábor véréről van szó. Ugyancsak az ő vérét találták meg a konténertől 35 méterre. A holttestet azonban az utóbbi ponttól újabb ötven méterre találták meg. A szétrepülő repeszektől vesztette életét. A konténer és a harmincöt méterre lévő vérnyom között nem találtak vért, csakúgy, mint az ötven méterre fekvő holttestig vezető úton. Mi történt? Rátámadtak a konténer tövében szükségét végző S. Gáborra, ahogy az felmerült a gyanúsítotti körben? Valóban élet-halál harcot folytatott, ami a konténertől 85 méterre ért véget?

A rendőröknek nincs hivatalos mondanivalójuk

A Pest megyei Rendőr-főkapitányság nem igazítja a munkáját évfordulókhoz, mondták nem hivatalosan lapunknak rendőri körökben. A hivatalosan megszólalható sajtóosztály nem áll a nyilvánosság elé, mert a nyomozás még nem jutott el eddig a pontig. Úgy tudjuk, hogy már csak egyetlen, a vegyész szakértői vélemény kiértékelése hiányzik. Az sem zárható ki: ennek végeztével újabb nyomozati cselekmény, illetve újabb szakértők kirendelése következhet. Ma még nem tudni, hogy mikor zárulhat le a vizsgálat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!