Hírek

2005.08.22. 00:00

Ünnepi intelmek a köztársaság elnökétől

Szakács Árpád

Intő jel a politikai közélet számára Sólyom László köztársasági elnök első ünnepi megnyilvánulása. Az „új egyensúlyra van szükség” mondanivaló a beszéd egyik legmarkánsabb szimbóluma. Az erős áthallások kétségtelenné teszik: az új egyensúlyba az államfő saját helyzetét is meghatározza és azt is jelzi: tudja, hol a helye, és érzi saját súlyát a hatalmi centrumban. Azt pedig nem lehet majd figyelmen kívül hagyni.
A Szent István-i örökség értelmezése nélkül ugyan nem lehet augusztus 20-ról beszélni, de felszólalásában az államfő olyan területekre is lépett, amelyek eddig kimaradtak a közéleti témákból. Az Európai Unió döntéshozatalát kritizáló, az uniós ügyekben a mindenkori kormány egyeduralmát elmarasztaló kijelentések arra is figyelmeztetnek: ezekre megoldást kell találni magyar részről, és meg kell teremteni a lehetőséget, hogy uniós ügyekben kellő súlya legyen az érdekképviseleteknek és a civil szférának is.
Az államfői felszólalás egyik legmarkánsabb kritikája a „tanuljunk meg kicsinynek lenni”, a „húzzuk meg magunkat” féle magyar külpolitika ellen irányul. Megvan a helyünk, erős nemzet vagyunk, van súlyunk a világban, miért kellene nekünk nemzetközi kérdésekben mindig csak alkalmazkodni, mintát követni? – fogalmazott Sólyom László, aki szerint azt is meg kell tanulnunk az államalapítótól, hogy képesek vagyunk önálló hozzájárulásra, önálló teljesítményre a világ dolgaiban.
Szent István életművét folytatnunk kell – zárja beszédét az államfő.
Talán ez lesz az egyik legnehezebb feladat a jelenlegi globális társadalomban. Márpedig az államalapító örökségét kellő nemzeti öntudat nélkül aligha tudjuk megvédeni.
Ehhez pedig nélkülözhetetlen az iskola, a család, a civil szervezetek és az egyházak megerősítése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!