Hírek

2005.08.09. 00:00

Valakinek meg kell halnia!

Az egyik lakásban térdig púposodott a padló, máshol leszakadt a födémmegerősítés. Az Andrássy úti lakók hiába fordultak az önkormányzathoz, nem csinálnak semmit.

Dávid Szonja

– A hálószobában voltam, amikor a nappaliból égtelen csattanás hallatszott. Berohantam és láttam: az egész plafont erősítő rendszer leszakadt. A szomszédok azt hitték, hogy gázrobbanás történt, akkora volt a zaj. Ha ez az egész rám esett volna, biztosan halott lennék – mondta
a Reggelnek az egyik lakó.

Az önkormányzat 2002-ben adta el az Andrássy út 27. szám alatti épület tetőterét a GHC KFT.-nek. Azzal a kitétellel, hogy a cég köteles hetvenmillió forintot a társasház felújítására szánni. Többek között lift kialakítására, a tető és födém megerősítésére. A hivatal feladata lett volna, hogy felügyelje a munkálatok szakszerűségét, de ez nem történt meg. A felújítások befejezési határideje a múlt év őszén lejárt, a kivitelező félbehagyta a munkát. A tetőnél végzett szakszerűtlen munka miatt a lakók félnek, mert bármikor beszakadhat a plafon, és mindennaposak a beázások. Életveszélyes a kémény és az elektromos hálózat is. A liftet egy éve elbontották, azóta sem pótolták.

– Megállapította az igazságügyi szakértő, hogy a harmadik emeleti lakások életveszélyesek, a födém megerősítése létfontosságú. Ezt a tanulmányt azonnal beadtam a VI. kerületi önkormányzatnak. Írtam az összes hivatalos szervnek és szakhatóságoknak. Hiába – mondta a Reggelnek Barta Elemérné.

A ház közös képviselője szerint a cég és az önkormányzat megállapodásából a lakókat kihagyták. Vagyis semmilyen ellenőrzési joguk nem volt, miközben az épület állaga károsodott a szakszerűtlen építkezéstől. – A padlástéren a dúcolatot tartó csavarokat a kivitelező egyszerűen elvágta. Így történt, hogy az egyik lakásban leszakadt a plafont rögzítő szerkezet. A beázások pedig mindennaposak – mondta Bartáné.

– Edényekben gyűjtjük a vizet. A szomszédnál térdig felpúposodott a víztől a parketta – mondta Lisztes Brigitta, az egyik lakástulajdonos.
A polgármesteri hivataltól ketten vizsgálódtak a házban. Az önkormányzattól jött illetékes azt „parancsolta”, hogy a sajtó hagyja el a terepet. Információt pedig a sajtóreferenstől kérjen. Ő nem hajlandó a Reggel munkatársával terepszemlézni. A hivatali vizsgálat után kíváncsiak voltunk: történt-e intézkedés. Kiderült, hogy most sem mozdult előre az ügy. A jegyzőkönyv tartalma ismeretlen. Az önkormányzat megígérte, kideríti: miért volt munkatársuk barátságtalan a sajtóval.

Úgy tűnik, tragédia kell az intézkedéshez

Az önkormányzatnak azonnal el kell járnia, ha az épületet életveszélyessé nyilvánítják. Vagyis a hivatal elrendeli a veszélyeztetett lakók kiköltöztetését. Majd biztosítania kell a lakástulajdonosok elhelyezését. A lakók szerint a hivatal akkor csinál majd valamit, ha valaki balesetben meghal a házban. Addig azonban csak jogszabályokra és jegyzőkönyvekre hivatkoznak. Az épület állaga pedig napról napra fokozatosan romlik. A huzavona akár hosszú évekig is eltarthat.

Vagyis a hivatal elrendeli a veszélyeztetett lakók kiköltöztetését. Majd biztosítania kell a lakástulajdonosok elhelyezését.

A lakók szerint a hivatal akkor csinál majd valamit, ha valaki balesetben meghal a házban. Addig azonban csak jogszabályokra és jegyzőkönyvekre hivatkoznak. Az épület állaga pedig napról napra fokozatosan romlik. A huzavona akár hosszú évekig is eltarthat. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!