Hírek

2005.08.26. 06:10

Választhatnak a németek

Szabad az út a Bundestag előtt: a német alkotmánybíróság elutasította két képviselő beadványát a szeptember 18-ra kiírt, előrehozott választások miatt.

Gyulay Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A nyolctagú testületből hét alkotmánybíró döntött a választások mellett
[/caption]A karlsruhei testület úgynevezett második szenátusának döntése szerint helytálló Gerhard Schröder kancellár értékelése, amely szerint nem rendelkezik a továbbiakban kellő többséggel reformterveinek megvalósításához, és a számos tartományban elvesztett szavazatok a bizalom hiányát igazolják. A nyolc alkotmánybíró közül egyedül Hans-Joachim Jentsch szavazott az idő előtti választások megtarthatósága ellen. A koalícióban kormányzó szociáldemokraták, az ellenzéki uniópártok, valamint Horst Köhler államfő első állásfoglalásában üdvözölte a döntést.

„A választóknak most lehetőségük nyílik arra, hogy országunk jövőjét meghatározzák – jelentette ki Köhler Hannoverben. – Mindenkit felhívok arra, hogy éljen szavazójogával.” Edmund Stoiber bajor miniszterelnök, a Keresztényszocialista Unió (CSU) elnöke azt mondta: „Hála istennek megnyílt az út a Németországban szükséges választások számára”. Dieter Wiefelspütz, a szociáldemokraták (SPD) belpolitikai kabinetjének vezetője szerint az ítélet egy napon nagyon jelentőssé és fontossá válik majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!