Hírek

2005.08.24. 00:00

Vérig sértett a hirdető a reklámmal

Olvasónk fel van háborodva a Média Markt reklámján, amely egy közel 70 ezer forintos játékra hívja fel a figyelmet. A szöveg így szól: „Hülye, aki nem veszi meg”.

BAMA

Hozzánk is érkezett panasz a reklám miatt – mondta Kiss Nikolett, a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) kommunikációs menedzsere. A szövetség etikai bizottsága szeptember 2-án ül össze, hogy elbírálja az ügyet. „A reklámozásban figyelembe kell venni a társadalom általánosan elfogadott erkölcsi-etikai normáit, valamint a közízlést”. Többek között ez áll a 2001-ben elfogadott Magyar Reklámetikai Kódexben. Az etikai bizottság elküldi állásfoglalását a panaszosnak, a hirdetőnek, a reklámügynökségnek és a reklám közzétevőjének. Ezt a sajtó nyilvánosságra hozhatja.

Amennyiben a reklámozó az erkölcsi vétségen túl törvénytelenséget is elkövetett, az ügyben már a Gazdasági Versenyhivatal és a fogyasztóvédelem is eljárhat. Ők megbüntethetik a hirdetőt. De a nyilvánosság súlya hatni szokott. Az érintett általában már a hatóságok belépése előtt finomít a hasonló szövegeken. Kérdésünkkel egyébként a Média Marktot is megkerestük, de ők nem kívántak nyilatkozni. Hasonló panaszainkat a Magyar Reklámszövetségnél írásban jelenthetjük be. Címük: 1390 Bp. 62, pf. 184 vagy [email protected]. Fax: 322-7841.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!