Hírek

2005.08.16. 00:00

Vész esetén keveset tehet a pilóta

Az elsődleges szakértői vélemények a viharos időjárást okolják a Horvátországban lezuhant két magyar kisgép tragédiája miatt.

Horváth Győző

A köd és az alacsony felhőréteg okozta a magyar kisgépek tragédiáját hétvégén Horvátországban. Ezt tartalmazza az a jelentés, amelyet a horvát rendőrség juttatott el a zágrábi magyar nagykövetségre. Emlékezetes: péntek este egy nyolc gépből álló repülőkonvoj szállt fel a Somogy megyei Kaposújlakról. Egy húszfős baráti társaság indult nyaralni a horvátországi Brac szigetére. Split előtt azonban viharba keveredtek, és két gép lezuhant.  Tegnap a nyolctagú konvoj egyik résztvevője azt mondta, a horvátok nem tájékoztatták őket megfelelően a légköri viszonyokról, így nem tudták, hogy a viharba repülnek.
 Lapunk tegnap szakavatott oktató pilótát kérdezett arról, milyen tényezők játszhatnak szerepet a hasonló légibaleseteknél. Polyák László elmondta: az egyik lezuhant ZLIN–142-es gép jól bevált, ugyanakkor  roszszul siklik, azaz motor nélkül ezzel a repülőgéppel nagyon nehéz a sikeres földet érés.
Ismerve ezt gépet és a másik ultrakönnyű kisgépet is, műszerezettségük nem engedi meg, hogy a pilóták csupán a műszerfalon látható információkra hagyatkozva repüljenek. Feltehetően ők a látásukra bízták magukat – tudhattuk meg. Egy-egy ilyen repülés nagy előkészületet igényel, alaposan tájékozódni kell a várható körülményekről, az időjárásról, főleg ha mindez külföldön történik. A látás szerinti repülést az alapműszerek – magasság-, emelkedés-, süllyedés- és sebességmérő, valamint iránytű – segítik. Nincsenek olyan műszerek, amelyek a repülőgép térbeli helyzetét mutatják, és időjárásradarral sem szerelték fel őket. Az időjárásra vonatkozó információkat a légiforgalmi szolgálat rádión adja át.
A szolgálat ez esetben csak tájékoztat, a repüléssel kapcsolatos döntés és az ezzel járó felelősség is a pilótát terheli.
 Polyák László elmondta: nagyon fontos, hogy a pilóta jól tudjon kommunikálni az irányítószolgálattal. A rádiózás nemzetközileg elfogadott nyelve az angol. A pilótáknak tanfolyamon kell elsajátítaniuk ezt a kifejezetten a repüléssel összefüggő nyelvezetet.
Az időjárás viszontagságai is nagyon nehéz helyzet elé állíthatják a repülőgép-vezetőket.
Az oktató szerint az egyik legnagyobb veszélyt a jegesedés jelenti. Ez akár már plusz 5 Celsius-fok körül is bekövetkezhet. 
Jégeső esetén már  az apró jégszemcsék is súlyos károkat okozhatnak. Ilyen helyzetben a ZLIN-nel nagyon nehéz a leszállás.

Még vizsgálják a helikopter-baleseteket is

A közelmúltban lezuhant három magyar mezőgazdasági helikopter ügyében a szakemberek eddig csak abban biztosak, hogy a baleseteket különböző okok válthatták ki. A magyar és orosz szekemberek a közelmúltban elemezték az esetek körülményeit – mondta a Független Hírügynökségnek Mészáros László, a Polgári Légiközle-kedési Biztonsági Szervezet igazgatója. Közben a Jobbik továbbra is határozottan állítja: a Polgári Légiközlekedési Hatóságnál történt mulasztások is közrejátszottak a balesetekben.

A párt észrevételeivel a napokban Kóka János közlekedési miniszterhez fordult, azt állítva: a helikopterek légi alkalmassági és szakszolgálati engedélyének kiadása körül visszaélések történtek. „Volt olyan kötelező vizsga, amit le sem kellett rakni a helikoptert üzemeltetőknek” – mondta Nagy Ervin, a párt Heves megyei elnöke. Hozzátette: a visszaélések miatt ügyészséghez is fordultak.

A párt észrevételeivel a napokban Kóka János közlekedési miniszterhez fordult, azt állítva: a helikopterek légi alkalmassági és szakszolgálati engedélyének kiadása körül visszaélések történtek. „Volt olyan kötelező vizsga, amit le sem kellett rakni a helikoptert üzemeltetőknek” – mondta Nagy Ervin, a párt Heves megyei elnöke. Hozzátette: a visszaélések miatt ügyészséghez is fordultak. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!