Hírek

2005.08.23. 00:00

Vészesen olvad az örök fagy

Orosz tudósok is meghúzták a vészharangot az Északi-sarkvidék szárazföldi felének hőmérséklet-emelkedése miatt.

Csák Elemér

Az örök fagy birodalma magában foglalja Alaszka, Észak-Kanada, Szibéria és Grönlad jelentős területeit. Ez az a vidék, ahol tíz hónapig tart a tél, a többi nyár. Itt a hideg miatt a föld a felszín alatt állandóan meg van fagyva. Ez a permafrost. A talaj telítve van vízzel, a kőzetszemcsék között tárolódik, s minden évben csak néhány hétre olvad fel. Az itt élők tudják, hogy házat, utat, vasutat, olajvezetéket eszerint kell építeni. Ha a létesítményeket nem rakják cölöpre vagy a pilléreket nem hűtik a felmelegedés idejére, azok elcsúsznak, megroggyannak.
A permafrost az általános felmelegedés miatt az utóbbi években hatalmas területeken megszűnőben vagy vékonyodóban van, és talajfolyást okoz. A fagyott talaj helyett tavak és végtelen mocsarak jelennek meg. A New Scientist című tudományos lapban Szergej Kurotyin tomszki biológus rámutat: három-négy éve egész Nyugat-Szibériában megindult az olvadás. A melegedés itt gyorsabb, mint bárhol. A következmények beláthatatlanok.
A talajcsuszamlások, hídösszerogyások, vezeték- és síntörések csak az első veszélyes jelenségek. Ennél nyugtalanítóbb, hogy a jeges felületek csökkenése maga is gyorsítja az általános felmelegedést. Kuro-tyin professzor és kutatótársai azonban még egy katasztrófális hatásra felhívák a figyelmet; ezzel eddig nem számoltak.
Csupán a szibériai fagyott terület, ahol (orosz nevén) a „vecs-naja merzlota” uralkodik, 360 ezer négyzetkilométer; ez annyi, mint Németország és Franciaország együtt véve. A tőzegmocsár 11 ezer évvel ezelőtt keletkezett, a jégkorszak végén. Azóta rengeteg metángáz képződött benne, amit a fagyott felület eddig bezárt. Larry Smith, a Los Angeles-i egyetem professzora szerint a szibériai mocsárban mintegy 70 milliárd tonna metán halmozódott fel; ez a Föld egész metánkészletének egynegyede.
Az utóbbi időben több helyen megkezdődött a gáz kiszabadulása. A folyamat olyan gyors, hogy a talaj még a legnagyobb hidegben sem tud visszafagyni. Katerin Pears amerikai környezetvédő szerint nagy a veszély: „A gáz nagymértékű kiszabadulása rendkívüli éghajlati jelenségekhez vezet. Számolni kell a hőmérséklet növekedésével, a sarki jég felolvadásával, a tengerszint emelkedésével és az aszályokat okozó hőhullámokkal.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!