Hírek

2005.08.18. 06:52

Vizelettel működő elemek

Szingapúri tudósok kifejlesztettek egy újfajta elemet, amely vizeletből nyeri az energiát, és emellett még egészségi állapotunkat is képes ellenőrizni.

Simon Krisztián

[caption id="" align="alignleft" width="281"] Ahhoz, hogy az elemek a kellő energiával feltöltődjenek, a jövőben elég lesz bőséges vizeletről gondoskodni
[/caption]Ha az elem kezd kimerülni, hamarosan már csak annyi lesz a dolgunk, hogy igyunk még egy sört. Aki ugyanis sokat iszik, az többször jár WC-re, ami az új szingapúri elem esetében nagyon előnyös. Egy csapat tudós ugyanis előállt az első, vizelettel tölthető elemmel. Ezek persze nem a szokásos ceruzaelemek, hanem biochipek.
A papírvékonyságú elemek egyetlen csepp – azaz 0,2 mililiter – vizeletből 1,5 voltos feszültséget, valamint 1,5 miliwatt elektromos teljeseítményt nyernek – mondta el Ki Bang Lee, a szingapúri Biomérnöki és Nanotechnológiai Intézet kutatója. Mivel az elem kicsi és olcsó, már most nagyon sokan érdeklődnek iránta, előreláthatóan főként az orvostudományban lesz majd fontos szerepe. Az elem egy réteg rézkloriddal átitatott, magnézium- és rézcsík közé csíptetett filterpapírból áll, amit két plasztikfólia közé csúsztattak.
A vizeletet felszívja a papír, a rézklorid feloldódik és reakcióba lép a magnéziummal, amiből áram keletkezik.
Lee hitelkártya méretű elemeket készül piacra dobni, melyeket egyetlen használat után el kell majd dobni.
A vizelet idáig is fontos része volt a gyógyászatnak, kémiai összetétele segítségével rengeteg különböző betegség megállapításában nyújtott segítséget. A vizelet glükózkoncentrációjából például egyszerűen megállapíthatjuk az előrehaladott állapotban lévő diabéteszt. Ezzel az új találmánnyal pedig már nem- csak a diagnózisok lesznek gyorsabbak, hanem csökken a kórházak villanyszámlája is.

ellenőrizni. Simon Krisztián Ahhoz, hogy az elemek a kellő energiával feltöltődjenek, a jövőben elég lesz bőséges vizeletről gondoskodni -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!