Hírek

2005.08.13. 00:00

Zavaros vízben kutatnak

Az amerikai „vízbenlátó” akár a legátláthatatlanabb folyók és tavak mélyén is képes fölfedezni egy revolvert. Ha minden igaz, Európában csak nekünk van ilyen készülékünk.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="288"] Évente többször is lemerülnek a Dunába a búvárok. Néha csak fadarabot, ócskavasat találnak, de a mélyben világháborús bombák is fekszenek.
[/caption]– A gyártó tájékoztatása szerint a vén kontinensen csak nekünk van ilyen szonárunk – büszkélkedik Zsuffa András, az Octopus Tengeri Régészeti Kutató Egyesület alelnöke. Aki rögtön azt is hozzáteszi, hogy a szerkezet ötvennégyezer dollárba, azaz megközelítőleg tizenkétmillió forintba került. A szponzor által vásárolt gép az alelnök szerint megérte az árát. Azért, hogy a műszakilag képzetlenebb olvasók számára is világos legyen, miről van szó, hosszas magyarázatba kezd.

Ebből kiderül, az egyesület tíz esztendeje foglalkozik – tudományos módszerrel – a korábban nem vizsgált víz alatti régészeti lelőhelyek kutatásával, feltárásával. A hatékonyabb munka érdekében a klub ez év elején vásárolta meg az amerikai Marine Sonic Technology Ltd. által kifejlesztett szonár rendszert. A 600, 900 és 1200 kilohertzes ultrahanggal működő berendezés a vele összekapcsolt számítógéppel együttműködve a legzavarosabb vízben is teljesen éles képet tud rajzolni a vízfenéken lévő tárgyakról. A felbontás minősége egyébként a frekvencia nagyságától függ. Tehát minél magasabb a kibocsátott kilohertzek száma, annál finomabb felbontású lesz a tárgyról kapott kép. – Legyen az egy pisztoly vagy egy több száz esztendeje elsüllyedt óriási hadigálya – adja meg a két végletet Zsuffa András.

A klub tagjainak már eddig is számos alkalma nyílt bebizonyítani, mire képes a „vízbenlátó”. A rendőrségnek segítve találtak már így halottat is a Tiszában, épp úgy, mint a háborúban elsüllyedt uszályt vagy fontos régészeti leleteket. – Egy hónapja a Balatonon egy navigációs hibának köszönhetően leltünk rá egy víz alatt megbúvó kőház nyomaira – elevenít fel egy példát az alelnök. A régészek szerint az iszappal fedett romok talán még a római időkből származhatnak.

Megtudtuk, a klubnak régész tagja is van. Kertész Róbert, a szolnoki Damjanich János Múzeum munkatársa rendszeresen részt vesz a kutatásokon. Így minden esetben biztosított, hogy a frissen előkerült leletek szakértő kezekbe, majd ezután múzeumba kerüljenek. – Az egyesület természetesen nem csak magára gondolt, amikor beszerezte a csúcsminőségű készüléket – tette hozzá az alelnök. Így a három mérőfejből álló együttest most egy hónapon át ingyen használhatja a Magyar Honvédség Tűzszerész és Hadihajós Ezrede. Mint kiderült, a szonárral lényegesen könnyebb rábukkanni a víz alatt pihenő, szerencsére föl nem robbant bombákra, mint a hagyományos, búvár módszerekkel. Zsuffa András szerint a gépet a jövőben akár bérbe is adnák a seregnek, ám erről még nem indultak meg a tárgyalások.

Bármit meglátnak

A csapat többek közt megszondázta a Szabadság híd mellett található elsüllyedt uszályt is. Azt, amelyről időről-időre fölröppen a hír, gyomra és annak közvetlen környéke több száz tonna lőszert tartalmaz. A víz alatti radarképek szerint a hajón nincsen bomba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!