Hírek

2005.09.19. 00:00

A kulturális örökségek tisztelője

Julien Carralerót már akkor kellemes érzések töltik el, amikor naponta a Lánchídon közeledik a munkahelye felé: a Gresham-palotába. A Four Seasons nemzetközi hotellánchoz tartozó luxusszálló vezérigazgatója harmadik éve él családjával Budapesten.

Kaszás Erzsébet

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Julien Carralero: „Az évek alatt további 16-17 szállodában és számos országban fordultam meg. Lépésről lépésre végigjárva a szakmámban a ranglétrát.”
[/caption]– Külföldiként egyrészt vendég Budapesten. A Gresham Palace Budapest vezérigazgatójaként azonban a legtehetősebb külföldieket látja nálunk vendégül. Milyennek tartja a magyar fővárost? – Három évvel ezelőtt Párizsból kerültem ide a családommal, és sokkal élhetőbbnek, barátságosabbnak tartom a magyar fővárost a franciánál. Másokkal ellentétben én úgy tapasztalom, hogy itt könnyebb például közlekedni. Igaz, Párizsban, ahhoz hogy bejussak a szállodába, az egész várost át kellett szelnem, míg itt a közelben lakom. Továbbá nagyon tetszik az a változatosság, ami Magyarországon körülvesz. Tetszik, hogy a magyar nyelv nagyon fűszeres és érdekes. Igaz, azt, hogy elsajátítsam, rövid próbálkozás után feladtam, mivel rájöttem, hogy hiába beszélek öt-hat más nyelven jól, magyarul nehéz lenne megtanulni. Amerikai feleségem, aki megszokta, hogy a munkám miatt két-három évenként költözünk, szintén nagyon jól érzi itt magát. Holott velem szemben, aki az időmnek a javarészét a hotelben töltöm, ő az itt élők között mozog, és jobban megismerte a várost, az országot.

– Meddig szándékoznak maradni? Vagy ez a cégtől függ?
– Korábban valóban elsősorban a cégtől függött, hogy hova, melyik országba helyeznek a hotelláncolaton belül. De mára elértem arra a szintre, amikor végül is rajtam múlik, hogy menni szeretnék, vagy inkább maradni. Most úgy gondolom, hogy másfél-két évig még biztosan nem szeretnék Budapestről elköltözni.
– A Gresham-palota felújítása a közelmúltban fejeződött be, és nagy esemény volt Budapesten. Önre milyen hatással van maga az épület?
– Már akkor gyönyörködöm benne, amikor reggelenként a Lánchídon közeledem felé. Szinte lehetetlen betelni azzal az atmoszférával, ami az eredeti pompa helyreállítása után itt érezhető. A kézi munkával készült kovácsoltvas ajtók, ablakok, díszek, az ólomüveg ablakok, a boltívek, a homlokzat, az egész épület a kulturális örökséget sugározza. Ez az a hotel, amiről az ismerőseimnek, rokonaimnak is csak mesélek, mesélek…
– A leggazdagabbak mérvadó lapja, az amerikai Robb Report luxusmagazin az idén a világ legjobb szállodájává választotta az önökét. Van ennek anyagilag is mérhető előnye?
– Ez megfizethetetlen reklámot hozott a számukra Amerikában, és a tehetősebbek körében a világban mindenhol. De nem csak a hotelnek, hanem Magyarországnak is, mert azt erősítette meg, hogy ide nemcsak a kispénzű turistáknak érdemes jönni, hanem az igényesebbeknek is.
– Nem egy vendég szállt már meg éjszakánként 4200
euróért – több mint egymillió forintért – a királyi lakosztályban, és a listán szereplő szobaárak 250 eurónál kezdődnek. Gondolom, elsősorban üzleti célból veszik igénybe a hotelt.
– Vendégeinknek csak a fele üzletember, a másik fele turista. Ez az arány persze szezononként változó, most szeptemberben még több a turista. A magánemberként utazók, illetve a Gresham teljes vendégkörének többsége Észak-Amerikából érkezik, a második helyen az angolok állnak.

– Hogyan indult a pályája? Mindig is szállodaigazgatónak készült?
– Svájcban születtem és nőttem fel, s fiatalemberként ott kezdtem előbb közgazdaságtant tanulni. Három év alatt rájöttem, hogy a bank, a tőzsde és a számok nem az én világom. Olyan üzlettel szeretnék foglalkozni, ahol szoros a kapcsolatom az emberekkel. Ezért Genfben elvégeztem az egyik legismertebb hotelvezető-képző egyetemet, ahonnan először New Yorkba kerültem dolgozni, majd az évek alatt további 16-17 szállodában és számos országban fordultam meg. Lépésről lépésre végigjárva a szakmámban a ranglétrát. Diplomaosztáskor a dékánunk azzal bocsátott bennünket útra, hogy a diákok 80 százaléka elhagyja majd a pályát, a maradék 20 pedig vagy elvált ember lesz, vagy infarktust kap. Én már akkor tudtam, hogy nem leszek pályaelhagyó. A feleségem és a családom pedig nagyon türelmes velem, így elvált sem vagyok, és egyelőre az egészségem is megvan.
– A Carralero név nem svájci. Milyen nemzetiségűnek tartja magát?
– A szüleim nemzetisége után spanyolnak, bár már felnőttként és mindössze három évet éltem Spanyolországban. De beszélem a nyelvet, és a gyerekeimmel – akik amerikaias környezetben nevelkednek – is csak spanyolul beszélek. A hagyományőrzés ebből a szempontból is él bennem, hiszen az olajfák, a spanyol zene, a lovak, s persze a napsütés és a tenger áll hozzám a legközelebb. És bár tudom, hogy Dél-Spanyolországban viszonylag nagy a szegénység, ennek ellenére ez a kultúra áll hozzám a legközelebb.

Julien Carralero

44 éves, a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest első számú vezetője. A vezérigazgató szerencsés és boldog embernek tartja magát, aki megtalálta a hivatását. S bár a szállodaiparban a karrier építése sok utazással és költözködéssel jár, az eredetileg szintén szakmabeli, amerikai felesége tizenhét éve kitart mellette, megérti, és tolerálja férje munkáját.

Család: a feleség, Kimberly igyekszik a papa helyett is sokat lenni a gyerekekkel. A 14 éves Pamelával, a 11 éves Marcóval és a 9 éves Maria-Cristinával.

Hobbi: a családfő szenvedélyes gyűjtője a régi patikamérlegeknek, mert ezek a kecses tárgyak számára a precizitást és az egyensúlyt jelentik. Emellett gyűjt még régi nyomatokat, festményeket és bútorokat.

Szakmai életút

1982-ben végzett a Lausanne-i Hotel Management School-ban. Első munkahelye a New York-i St. Regis Hotel volt. A Four Seasons-csoporthoz a californiai Four Seasons Resort Aviara-ban csatlakozott, s végigjárta a szakmai ranglétrát. Legutóbb a párizsi George V szállodának volt a vezetője, innen érkezett Budapestre.

Four Seasons, a nemzetközi luxusszállók lánca

A Four Seasons 8 éve folyamatosan szerepel a Fortune magazin „Világ 100 legjobb munkáltatója” listáján. Isadore Sharp 1961-ben nyitotta meg első szállodáját Torontóban. 1970-ben nyílt az első európai szálloda, az Inn on the Park Londonban. A tulajdonos a közepes méretű luxusszállodákban látta a cég fejlődését. 1983-ban már 19 szállodája volt a csoportnak, mindegyik a személyre szabott, magas színvonalú kiszolgálásáról ismert. 1991 és 2005 között 65-re nőtt a szállodák száma. A vállalat ugyanis úgy döntött, menedzsmentszerződéssel kíván szállodákat irányítani, és nem tulajdonosként. A tulajdonos által induláskor meghatározott aranyszabály: „Bánj úgy másokkal, ahogyan szeretnéd, hogy veled bánjanak!”.

Család: a feleség, Kimberly igyekszik a papa helyett is sokat lenni a gyerekekkel. A 14 éves Pamelával, a 11 éves Marcóval és a 9 éves Maria-Cristinával.

Hobbi: a családfő szenvedélyes gyűjtője a régi patikamérlegeknek, mert ezek a kecses tárgyak számára a precizitást és az egyensúlyt jelentik. Emellett gyűjt még régi nyomatokat, festményeket és bútorokat. Szakmai életút 1982-ben végzett a Lausanne-i Hotel Management School-ban. Első munkahelye a New York-i St. Regis Hotel volt. A Four Seasons-csoporthoz a californiai Four Seasons Resort Aviara-ban csatlakozott, s végigjárta a szakmai ranglétrát. Legutóbb a párizsi George V szállodának volt a vezetője, innen érkezett Budapestre. Four Seasons, a nemzetközi luxusszállók lánca A Four Seasons 8 éve folyamatosan szerepel a Fortune magazin „Világ 100 legjobb munkáltatója” listáján. Isadore Sharp 1961-ben nyitotta meg első szállodáját Torontóban. 1970-ben nyílt az első európai szálloda, az Inn on the Park Londonban. A tulajdonos a közepes méretű luxusszállodákban látta a cég fejlődését. 1983-ban már 19 szállodája volt a csoportnak, mindegyik a személyre szabott, magas színvonalú kiszolgálásáról ismert. 1991 és 2005 között 65-re nőtt a szállodák száma. A vállalat ugyanis úgy döntött, menedzsmentszerződéssel kíván szállodákat irányítani, és nem tulajdonosként. A tulajdonos által induláskor meghatározott aranyszabály: „Bánj úgy másokkal, ahogyan szeretnéd, hogy veled bánjanak!”. Julien Carralero: „Az évek alatt további 16-17 szállodában és számos országban fordultam meg. Lépésről lépésre végigjárva a szakmámban a ranglétrát.” -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!