Hírek

2005.09.17. 00:00

Bárki elfoglalhatja a rendőrfőkapitány székét két napon át

Gombszemű sivatagi teve a szekrény tetején, kitüntetések, fényképek a falon. Gondozott növények és bizarr panelpanoráma. Az asztalon egy emlék az amerikai szövetségi nyomozóktól, az FBI-tól. Rendezettség és átláthatóság. Nem véletlenül. A helyszín ugyanis a Teve utcai rendőrpalota bűvös, tizennegyedik emeleti szobája. A sokak számára megközelíthetetlen helyiség, vagyis a rendőrfőkapitány rezidenciája.

Dávid Szonja

Ebben az évben először láthatják az érdeklődők ezt a szobát. Akadály nélkül, bárki beülhet a rendőrség első emberének székébe. – Hihetetlenül jó érzés, megható ez a pillanat, ugyanis még sosem voltam főnöki szobában. Hát még itt, az országos főkapitányi szobában! Tetszik a hely – mondta lapunknak alig hallható hangon a megilletődött Lempochner Erika.

A huszonhárom éves őrmesternő egy éve teljesít szolgálatot a rendőrségnél. A Teve utcában őrségügyeletet lát el, vagyis védi az épületet. A tizennegyedik emeleten a fiatal rendőr bátortalanul lépdelt a vezérőrnagy szobájához. Az ajtón szinte be kellett húzni. Először félénken és zavartan nézett körbe.

A Kulturális Örökség Napjához nyolc évvel ezelőtt csatlakozott a rendőrség. Ebben az évben is két napig, ma és holnap bárki bemehet az utcáról a „zsarupalotába” körbenézni. Újdonság az idén, hogy az országos főkapitány, Bene László vezérőrnagy székébe is beülhetnek a látogatók. – A civilek misztikusnak tartják a székházat. Most megnézhetik többek között a mínusz második emeleti központi ügyeleti szobát is. Itt fogadják a segélyhívásokat. Aztán láthatják a kihallgatói helyiséget, a lőteret és a konditermet is körbejárhatják a vendégek – mondta Németh Lajos. A sajtó és civil kapcsolatok osztályának vezetője lapunknak megmutatta az összes titkos helyet. Elmondta, hogy a látogatók életkora nagyon változó. Kíváncsiak az épületre a kicsik és a nyugdíjasok is. Tavaly több mint kétezren látták az Angyalföldön álló székházat.

A zsarupalotában kilencszáz helyiség van

Az épületet 1997. október elsején adták át. Az irodaház méretét és arányait nézve is különleges. A legnagyobb újonnan épített államigazgatási intézmény hazánkban az Osztrák–Magyar Monarchia megszűnése óta. A székház egy nyolcemeletes, hasáb alakú épületből és egy 16 emeletes, henger alakú toronyból áll. A zsarupalotában 900 helyiség van. A két föld alatti szinten garázs is működik. Az épület összesen hatvanezer négyzetméter területű. A székházban körülbelül kétezren dolgoznak.

Az épületet 1997. október elsején adták át. Az irodaház méretét és arányait nézve is különleges. A legnagyobb újonnan épített államigazgatási intézmény hazánkban az Osztrák–Magyar Monarchia megszűnése óta. A székház egy nyolcemeletes, hasáb alakú épületből és egy 16 emeletes, henger alakú toronyból áll. A zsarupalotában 900 helyiség van. A két föld alatti szinten garázs is

működik. Az épület összesen hatvanezer négyzetméter területű.

A székházban körülbelül kétezren dolgoznak. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!