Hírek

2005.09.17. 00:00

El kell menekülniük az Európai Unióból

Farkas Károly

A diszkrimináció és a történelem áldozatává vált az a több száz magyar, akik jelenleg Lettországban élnek, státus nélkül, teljes létbizonytalanságban. A magyar ajkú lakosok húsz-harminc évvel ezelőtt vándoroltak be, főként a Kárpátaljáról a Szovjetunióba erőszakkal beolvasztott balti államba. Riga függetlenné válásával elvesztették állampolgárságukat. Hiába élnek és dolgoznak hosszú ideje itt, lett állampolgárságot nem kaphatnak a sajátos helyi törvények miatt. Magyar állampolgárok sem lehetnek, mert nem élnek az országban.

A rigai magyarok a lettek oroszellenes törvényeinek váltak áldozataivá. A magyarokat  sajátos módon az oroszul beszélő kisebbség közé sorolták, mert a lettekkel többnyire oroszul beszélnek. Lett állampolgár pedig csak olyan személy lehet, aki leteszi a rendkívül nehéz állampolgársági vizsgát.  „A vizsga olyan nehéz, hogy még a született lettek nagy része sem tudná letenni” – emelte ki lapunknak Hegyi Gyula euroképviselő. „Nehéz helyzetben vannak, hiszen semmilyen szociális vagy egészségügyi juttatásban nem részesülnek. Közülük többen már inkább visszaköltöztek Ukrajnába.”

A képviselő szerint tarthatatlan, hogy egy uniós államalkotó nemzet tagjainak egy másik uniós tagországból el kell menekülniük. A képviselő a témával kapcsolatban többször felszólalt már a Strasbourgban ülésező testületben. „Így végre nyomást tudtunk gyakorolni a lett delegáció tagjaira, aminek a héten egyeztetés lett az eredménye” – mondta Hegyi Gyula. Az egyeztetés azonban zátonyra futott a lett delegáció rugalmatlansága miatt. „Azzal takaróznak, hogy őket megszállták az oroszok, és az alkotmányuk nem teszi lehetővé, hogy a magyarok könnyebben jussanak állampolgársághoz, mint az orosz anyanyelvűek” – emelte ki.

A képviselő azzal próbált hatni tárgyalópartnereire, hogy a magyarok éppúgy szenvedtek a sztálini önkénytől, mint a lettek. Hegyi Gyula szerint azonban már az is eredmény, hogy felfigyeltek a problémára, és a lettországi magyarok a közérdeklődés középpontjába kerültek a balti államban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!