Hírek

2005.09.14. 00:00

Éles verseny három repülőtér között a térségben

Kedden mutatták be a sajtónak a bécsi repülőtér új, 109 méter magas irányítótornyát. Az osztrák főváros versenyben akar maradni a térség légiforgalmi központjáért folyó harcban. Pozsony és Budapest a vetélytársa.

Zs. Zs.

Budapestnek alaposan fel kell kötnie a nadrágot, ha versenyben szeretne maradni a térség légiforgalmi kikötői között. Pozsony és Bécs mindent elkövet, hogy jó fekvését kihasználva Budapest babérjaira törjön. Egyelőre a magyar főváros tartja második helyét Bécs mögött és Pozsony előtt. Ebből a szempontból is fontos tehát, hogy mielőbb pont kerüljön a Budapest Airport privatizációjának végére.

Bécsben a jövő év elején adják át a schwechati reptér új irányítótornyát, amely modern technikájával máris megelőzte vetélytársait. Az 50 millió euróba került épületkolosszusban 3300 négyzetméteren a legkorszerűbb légiirányítási berendezések és telekommunikációs eszközök kapnak helyet. A berendezéseket jövő év elejéig szerelik be, és fokozatosan adják át azokat a légiirányítóknak. A torony dolgozóinak – egy biztos – gyönyörű kilátása lesz nem csak a reptérre és környékére, de gyakorlatilag egész Bécsre. Jó időben Pozsony is látszik majd.

A torony tervezésére kiírt versenypályázaton három éve 29 tervezővállalat indult. A győztes pályázatot egy bécsi beruházási társaság adta be. Pályamunkájukkal később európai díjat nyertek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!