Hírek

2005.09.19. 00:00

Életveszélyben a bankok ügyfelei

Elfektették a móri mészárlás után elkészített törvénytervezetet. Így a bankok csak annyit költenek bankbiztonságra, amennyit a régi törvényben előírnak számukra.

Szemán László–Dávid Szonja

Múlt héten Budapesten bankrablás közben ismét meglőttek egy biztonsági őrt. A bukósisakos támadó, ahogy képeinken is látszik, fellökte az ajtóban álló őrt, és azonnal lábon lőtte. Az ipari kamera felvételén jól látszik, hogy a férfi az ügyféltérből még visszafordulva a pisztolyát a sebesült őrre tartja, így bírva őt a földön maradásra. A fővárosban idén ez volt a tizenhetedik bankrablás, és ez volt a második, ahol meglőtték az őrt. Az ORFK és a Bankszövetség a minap számolt be arról, hogy közös adatbankot hoznak létre, amelynek alapján egy támadás esetén a rendőrség azonnal megfelelő erőt tud a helyszínre küldeni. Fialka György, a Bankszövetség tagja a tájékoztatón kifogásolta a bankbiztonságról szóló törvénytervezet „eltűnését”. Hangsúlyozta: az új törvény hiányában csak a régi, elavult jogszabály alapján tudnak közösen gondolkodni a teendőkön. A kimutatások arról tanúskodnak, a magyar bankok hozzák a legnagyobb hasznot Európában, így nem jelentene hatalmas érvágást számukra a bankbiztonság megszigorítása.

Az „eltűnt” törvénytervezet a 2002 májusában történt móri mészárlást követő hónapokban készült el biztonsági szakemberek közreműködésével. A nyolc áldozatot követelő móri támadás kapcsán kiderült, csak minimális biztonságot ír elő a törvény a pénzintézetek számára. A móri áldozatok egyikének szülei kártérítési pert is indítottak az Erste Bank ellen. Kiss István és felesége keresetét elutasította a bíróság, mondván: az Erste nem követett el jogszabálysértést, hiszen a törvényi feltételeknek megfelelt a biztonsági rendszer. A családot képviselő ügyvéd, Magyar György a legutóbbi bankrablás kapcsán azonnali intézkedéseket tart szükségesnek. – Mennyi embernek kell még meghalnia ahhoz, hogy törvényben kötelezzék a pénzintézeteket a bankbiztonság fokozására? Nem tűrhető tovább, hogy mind a bankokban dolgozók, mind az ügyfelek veszélynek legyenek kitéve. Törvényben kell előírni: pénzintézet zsiliprendszerű beléptető kapu nélkül nem működhet. Nyugaton előírás: ilyen berendezés nélkül nem működhet bank. A rabló, ha tudja, hogy a kettős kapu közé szorulva elfoghatják, meggondolja, hogy támadjon-e – fogalmazott Magyar György.

A minisztériumi fiókban „elsüllyesztett” törvénytervezet a golyóálló üveges, kettős zsilipkapu előírása mellett tartalmazza például a kamerák modernizálását is. Csakúgy, mint a fegyveres őr helyzetének megoldását. Az őrnek ugyanis nem az a dolga, hogy élő céltáblaként állja útját a rablónak, hanem hogy elrettentse őt. Ezért a rejtett őrzés a célszerű, amit felirattal tudatni kell a belépőkkel. A Reggel azt kívánta megtudni Bárándy Pétertől, a móri mészárlás után nem sokkal megalakult Medgyessy-kormány egykori igazságügyi miniszterétől, miért tűnt el a minisztérium hivatali útvesztőiben a szigorúbb bankbiztonsági törvénytervezet. – Az az anyag a történtek utáni felbuzdulásban készült. Ez a kezdeményezés azonban még az előkészítés stádiumában elhalt. Ennek okai többek között a különböző érdekellentétek és a jogi félreértések voltak. A kisebb bankfiókok például szabadulni akartak kártérítési és óriási beruházási kötelezettségüktől. Szabályozásra azonban mindenképpen szükség van – nyilatkozta lapunknak Bárándy Péter.

Európa legnagyobb hasznát mi hozzuk

A magyar bankok 2004-ben az adózott eredmény alapján 278 milliárd 161 millió forint hasznot értek el tulajdonosaiknak. Ez az 58 százalékos profit minden eddigi rekordot megdöntött, pedig már a 2003-as 50 milliárd (40 százalék) is óriási eredmény volt. A saját tőkére vetített 20 százalék feletti nyereség duplája az EU átlagának. Az adózott eredmény szerinti rangsort az OTP vezeti 104 milliárdos profittal. A K&H 22 milliárdot profitált. A többi bank eredménye húszmilliárd alatt maradt. Az idei első negyedévi adózott nyereség már meghaladta a tavalyi teljes évi növekmény összegét. ( B. M.)

A magyar bankok 2004-ben az adózott eredmény alapján 278 milliárd 161 millió forint hasznot értek el tulajdonosaiknak. Ez az 58 százalékos profit minden eddigi rekordot megdöntött, pedig már a 2003-as 50 milliárd (40 százalék) is óriási eredmény volt. A saját tőkére vetített 20 százalék feletti nyereség duplája az EU átlagának. Az adózott eredmény szerinti rangsort az OTP vezeti 104 milliárdos profittal. A K&H 22 milliárdot profitált. A többi bank eredménye húszmilliárd alatt maradt. Az idei első negyedévi adózott nyereség már meghaladta a tavalyi teljes évi növekmény összegét. ( B. M.) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!