Hírek

2005.09.12. 00:00

Gyurcsány kitárná az EU kapuját

Hongkong nyolc évvel Kínához csatlakozása után is őrzi szellemi és gazdasági önállóságát és nyitott kultúráját. Ebbe még egy Tarr Béla műveit bemutató filmhét is belefér.

Újvári Miklós, Hongkong

Hongkong felhőkarcolói szinte eltűntek a tenger feletti párában, a reklámfények „szétolvadtak” az esti forróságban. A kínai város a hét végén trópusi arcát mutatta, és a magyar miniszterelnöki delegáció még nem is a legrosszab évszakot fogta ki a városnézéshez. Most csak nyolcvanszázalékos volt a páratartalom, és alig ment harminc fok fölé a hőmérséklet. Gyurcsány Ferenc és felesége a hongkongi főkormányzó, Donald Tsang hajóját kapta kölcsön a hipermodern városkép megfigyelésére. Előzőleg a magyar miniszterelnök – ilyen magas rangú politikus először látogatott Hongkongba – és a főkormányzó arról tárgyalt, hogyan használhatná ki a „városállam” és Magyarország a hasonlóságokat. Ugyanis mindkét terület térsége központjának, kapujának, s nem utolsósorban logisztikai bázisának tekinti magát. Hongkong a dél-kínai területek, és egyben egész Kína kapuja is, ahol a pénzügyi és jogi helyzet nyugati szemnek könynyen átlátható. Magyarország pedig Közép-Európa, de akár az egész Európai Unió kapuja kíván lenni. A hongkongiak szorgalmazták is, hogy közvetlen légi járat létesüljön Budapestre, mire Gönci János, a helyszínen lévő Malév-elnök ígéretet is tett rá, hogy megvizsgálják a 2008-as járatindítás lehetőségeit.

Hongkong egyébként simán átvészelte az 1997-es, Nagy-Britanniától Kínához csatlakozás zökkenőit. Ma is leginkább bevásárlóközpontjai és 50–60 emeletes felhőkarcolói jellemzik. 2027-ig megőrizheti viszonylagos önállóságát a terület, amely Hongkong szigetéből, a felette elterülő félszigetből és a környező szigetvilágból áll. A hétmillió lakosú övezet saját pénzét használhatja, és szabadpiaci nyitott gazdasága, valamint szabad politikai rendszere is fennmarad. Ebből következően ma többnyire egy nagy cég Hongkongban létesít adminisztratív központot, a gyártást pedig a Kínai Népköztársaság rohamléptekben fejlődő közeli városaiban, Seizenben vagy Kantonban oldják meg. Ezek a városok azonban kihívást jelentenek Hongkongnak: a turisták számára olcsóbbak, és a beutazás is egyre könnyebb. Hongkong ugyanakkor máig őrzi a brit időkből származó kultúráját és nyitottságát a nagyvilágra. A múlt hét végén Tarr Béla filmjeiből kezdődött filmhét, amelyet Bozóki András, a kormány kulturális minisztere nyitott meg. Aligha valószínű, hogy Délkelet-Ázsia bármely más városában ilyen magas színvonalú és progresszív rendezvény megrendezhető lett volna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!