Hírek

2005.09.20. 00:00

Kerékpárútra gyűjtenek a gazdagrétiek

Szeptember 22-én ismét a kétkerekűek foglalják el Budapest belvárosát. Az áprilisi Kritikus Tömeg elnevezésű biciklis felvonulás sikerén felbuzdulva a szervezők ismét nyeregbe hívják a bringásokat.

Tóth T.

Mivel a főváros vezetői a közelmúltban ígéretet tettek huszonhárom kilométeres bicikliút-hálózat építésére, idén nem az önkormányzat cselekvésre késztetése lesz a felvonulás célja. Most a fővárosi biciklizést szeretnék népszerűsíteni. Ehhez kapcsolódóan a gazdagrétiek is akcióba lendülnek. – Kalandos feladat ám eljutni Gazdagrétről a város másik felébe a mai közlekedési viszonyok között – mondja saját tapasztalatai alapján Bajomi Bálint, szervező. – Én rendszeresen kerékpárral járok, de csak 50-100 méteres szakaszon mehetek kerékpárúton, ha például a Móricz Zsigmond körtérre szeretnék eljutni. Az úttesten veszélyes közlekedni, a járdán pedig a gyalogosokat zavarjuk. Ezért arra kérjük a XI. kerületi önkormányzat vezetését, hogy Gazdagrét felől építse ki a kerékpárút–kapcsolatot Buda két meghatározó pontja, a Móricz Zsigmond körtér és a Moszkva tér felé.

A gazdagréti biciklisekből szerveződött baráti kör elképzelése szerint a forgalmas Rétsági úttal párhuzamos szervízúton lehetne kialakítani a lakótelepről kivezető kerékpárutat. Ezt össze lehetne kötni az M7-es autópálya alatt vezető rövid kerékpárúttal. Ezután kis forgalmú utakon vezetne a bicikliút a Duna-partig és a körtérig. Ez nem csak a Gazdagréten élő húszezer embernek jelentene könnyebbséget, számos visszajelzést kaptam Buda más részein élőktől is. A kelenföldiek és a budaörsiek is támogatják az ötletet.

A baráti kör 500 aláírást akar összegyűjteni, amelyet egy nyílt levéllel együtt szeretnének átadni az újbudai önkormányzatnak. Várhatóan a szeptemberi kerékpáros felvonulás után. Eddig több biciklis szervezet, így a Hajtás Pajtás Egyesület, a Városi Biciklizés Barátai Egyesület, a Védegylet és a Zöld Fiatalok csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!