Hírek

2005.09.02. 00:00

Kistestvért kap az Aréna

Az anyaga olyan lesz, mint a Papp László Sportarénáé. Formájában azonban nem követi az ufószerű alakot. Inkább szögletes lesz a város új sportlétesítménye.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Fakivágással kezdődött a főváros legújabb sportcsarnokának építése. Több ezer fő befogadására alkalmas épületet húznak fel a közeljövőben.
[/caption]Új, összességében ötezer-ötezerötszáz fő befogadására alkalmas többfunkciós létesítményegyüttes épül a Budapest Sportaréna szomszédságában. Méghozzá PPP (Public-Private Partnership) rendszerben, magántőkéből. Az előkészítő munkálatok már elkezdődtek a Budapesti Olimpiai Központban és a Dózsa György úton is. Mindkét helyszínen nemsokára bontanak. – A Stefánia út felőli részen, a SAP csarnok melletti területen az építkezés előtt szükséges közműkarbantartást végzik. A Dózsa György úton pedig hozzálátnak a korábbi Sportági Szövetségek Háza eltüntetéséhez. Hosszú évekig az eredetileg munkásszállónak készült lapos épületben voltak kénytelenek működni a szövetségek. Januárban azonban végre méltó körülmények közé, a Dózsa György út és az Istvánmezei út sarkán álló Magyar Sport Házába költözhettek át – mondta lapunknak Géczi Gábor, a Nemzeti Sportközpontok főigazgatója. – Mindkét munka az új, sportfunkciójú csarnok építéséhez kapcsolódik, amely ezen a területen épül majd fel. Jelen pillanatban még az építési engedélyezési eljárás zajlik.

A kormányzati fejlesztésre a Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium, a jelenlegi Nemzeti Sporthivatal jogelődje tavaly júliusban fejlesztési előpályázatot írt ki. Ennek dokumentációját 14 pályázó vásárolta meg, de végül csak hatan adtak be pályamunkát. A nyílt versenyen a Syma +SD Kft. nyert. A Magyarországon csaknem harminc éve jelen lévő cégnek 2000 augusztusa óta van egy saját tulajdonú, 5000 négyzetméteres multifunkcionális rendezvénycsarnoka. A céghez köthető egyebek mellett az 1998-as atlétikai Eb műszaki-technikai kivitelezése. – Két terem lesz a csarnokban, az egyiket nyolcezer, a másikat kétezernyolcszáz négyzetméteres alapterületűre tervezzük. A nagyobb négyezer, a kisebb ezerötszáz néző befogadására lesz alkalmas – közölte Szántó András, a cég ügyvezető igazgatója.

– Látványtervek még nincsenek, csak elképzelések. De már ezekből is kiderül, hogy nagyjából hogy néz majd ki a csarnok. Az elvárás csak annyi, hogy a külseje illeszkedjen a Papp László Sportarénához. Ennek megfelelően hasonló anyagból készül, de a formája más lesz.

Az ügyvezető tetszését nem igazán nyerte el az aréna leginkább egy ufóra emlékeztető alakja, ezért az új csarnok kivitelezésénél inkább a szögletes külsőt részesítik majd előnyben, csak a tetejét kerekítik le kissé. Szántó András többet egyelőre nem árult el, de azt mondta, hogy a sportlétesítmény megfelel majd a mai kor elvárásainak. A beruházás pontos költsége még szintén nem megbecsülhető, de annyi biztos, hogy több milliárd forint lesz. Az építkezés várhatóan jövőre kezdődik. A csarnok a sportarénához hasonló rendszerben működik majd, azaz az államnak meghatározott számú napot biztosítanak különböző rendezvények szervezésére. Jánosi György volt sportminiszter két éve azt mondta, azért van szükség az új sportcsarnokra, mert a Budapest Sportarénába csak huszonhat napra szervezhet eseményt az állam.

Platánfákat vágtak ki az építkezés miatt

A Budapesti Olimpiai Központban (Népstadion-kertben) a kötelező közműkarbantartás miatt kivágtak hat-nyolc idős platánfát. Géczi Gábor, a Nemzeti Sportközpontok főigazgatója elmondta, hogy mindezt a szükséges engedélyek birtokában tették. A XIV. kerületi önkormányzat illetékese ellenőrizte a fakivágást, és mindent rendben talált. A platánfákat késő ősszel vagy kora tavasszal pótolni fogják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!