Hírek

2005.09.26. 00:00

Lakásfelújításra kérnek pénzt a négyek

Közös nyilatkozat aláírásával ért véget a fővárosban a Visegrádi Négyek és a csatlakozásra váró Románia, Bulgária lakásügyi minisztereinek tanácskozása.

B. J. A.

Kolber István, a lakáspolitikáért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: az elsőrendű cél az, hogy összehangolják érdekeiket, egységes álláspontot képviseljenek az EU 2007–2013 közötti költségvetésével kapcsolatban. Közös érdekük ezeknek az országoknak, hogy a közös alapokból a lakóépületek korszerűsítése is finanszírozhatóvá váljon. Ezt ma még nem támogatja az EU. Viszont a nemrég csatlakozott országokban égető kérdéssé vált a lakótelepek felújítása, ugyanis ezekben található a városi lakásállomány 20-40 százaléka. Nem elhanyagolható érv, hogy a lakótelepek az energiahatékonyság révén hozzájárulnak a fenntartható fejlődés uniós programjához, hiszen tömegközlekedéssel és távfűtéssel ellátott, egységes városrészek.

Azt szeretnék elérni, hogy a tervezett 5 százalék helyett a lakások energiahatékonysági és egyéb környezetvédelmi felújítási költségeinek 25 százalékát támogassa az unió. Javaslataikat még a héten eljuttatják az Európai Bizottsághoz. A Világgazdaság értesülése szerint szakértői munkacsoport létrehozásáról is határoztak a miniszterek a tanácskozáson. Nem utolsósorban afféle lobbiszervezeti feladatot is vállalna a közös testület. A munkacsoport rotációs rendszerben fog működni, mindig más ország – elsőként Magyarország – adja a vezetőjét.  

összesen 28 ezer szerződést írtak alá, értékük eléri

az 55 milliárd forintot. Emlékeztetett arra, hogy november 1-jétől az állami kezességvállalás igényjogosultjainak korhatárát 30-ról 35 évre emelik. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!