Hírek

2005.09.28. 00:00

Lassan nyílik az EU kapuja a keletiek előtt

Nem lehetetlen külföldön jól fizető munkát találni, de nem mindegy, hol milyen akadályokat gördítenek ez elé. Most egy országgal bővült a lista.

Juhász Ádám

[caption id="" align="alignleft" width="215"] Az egyik legnépszerűbb munka a gyermekfelügyelet. Különösen Angliába utaznak e célból hazánkból.
[/caption]Európai uniós tagságunktól sokan várták, hogy sok régi tagországban vállalhatunk munkát. Aztán a bővítés után csak három ország, Nagy-Britannia, Írország és Svédország nyitotta meg munkaerőpiacát. Ezen országok közül is csak az utóbbiban szabad teljesen a munkaerő-áramlás. Újabb országban vállalhatunk munkát, miután a hétvégén a svájciak megszavazták, hogy az Európai Unió tagállamainak állampolgárai is dolgozhassanak országukban. De csak öt év múlva, és akkor is a mostani szám 2,5-szeresére emelkedik a Közép-Európából befogadható munkaerő. Így 2006-ban egy évre – az új EU-tagoknak – 12400, öt évre 1300 munkavállalási engedélyt adnak ki. 2011-re pedig egy évre 29000, öt évre 3000 lesz ugyanez a szám.

Ha valaki itthon meghozza a nagy döntést, hogy egy régi EU-tagállamban szeretne dolgozni, akkor nem árt arra figyelni, hogy az új tagok munkavállalóival általában háromféle bánásmódot alkalmaznak a régi tagállamok. A legnehezebben például Ausztriában, Németországban, Belgiumban, Hollandiában lehet munkához jutni. Ezekben az országokban minden esetben munkavállalási engedélyt kérnek az új tagok munkavállalóitól. Ráadásul csak akkor kapja meg a jelentkező a munkát, ha arra sem az adott tagállam, sem más régi ország lakosa nem jelentkezett. A munkavállalók körében legnépszerűbb Németországban például számos állásra (ács, takarító, belsőépítész) csak kivételesen adható munkavállalási engedély. Ezeknél mindig feltétel, hogy ne álljon rendelkezésre elsőbbséget élvező német álláskereső. Nagy-Britanniában és Írországban nincsenek ilyen gondok, de a szociális juttatások igénybevételét korlátozzák.

Akik az Egyesült Királyságban szeretnének dolgozni, több dolgot is szem előtt kell tartaniuk. Munkavállalásuk kezdete után egy hónapon belül be kell jelentkezniük a nyilvántartásba az ottani belügyminisztériumnál. Ennek díja 50 font (18 ezer forint). Ám ez sem elég egy esetleges hosszabb munkavállaláshoz. A munkavállalónak 12 hónapon keresztül magszakítás nélkül alkalmazásban kell lennie ahhoz, hogy tartózkodási jogot kapjon az országban. Ha azonban a munkavállalás ideje megszakad, 30 napon belül újra munkát kell vállalnia és ismét nyilvántartásba vetetnie magát. Angliában a szoba bérlése 70 fontból (24 ezer forint), étkezés 30 fontból (10 ezer forint) megoldható hetente. Kint pedig érdemes bankszámlát nyitni, mert az szükséges a munkavállaláshoz, majd ott munkaközvetítőt keresni. Így például 1–2 héten belül jól fizető fizikai munkához lehet jutni.

Az valószínűleg csak 2006 májusában dől el, hogy pontosan miként maradnak fenn a munkaerő szabad áramlását korlátozó intézkedések az új tagállamok állampolgárai számára. Az azonban már most látszik, hogy Ausztria és Németország kitart az eddigi kvótarendszer mellett, és Franciaország sem hagy fel a korlátozásokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!