Hírek

2005.09.21. 00:00

Németország irányítópultja

Se munkaszerződés, se biztosíték az elbocsátás ellen, ezzel szemben magas a fizetés. Elméletben bármely német állampolgár megválasztható kancellárnak.

Gyulay Zoltán

A berlini kancellári hivatal építését Németország újraegyesítését követően akkor határozták el, amikor a Bundestag úgy döntött, hogy a fővárost a Rajna partjáról, Bonnból átköltöztetik a Spree partjára. A huszonegyedik századot idéző épület alapterülete nagyobb, mint a washingtoni Fehér Ház, a londoni Downing Street 10. vagy a francia elnök rezidenciájául szolgáló Élysée-palota. A hetedik emeleti dolgozószobában terpeszkedő íróasztal tíz centi híján négy méter hosszú és százharminc centiméter széles, formája ívelt – és ez a szövetségi köztársaság legfontosabb íróasztala. Jobboldalt fekete síkképernyős monitor, a másik irányban három fekete telefonkészülék. Az írófelület alatt parányi gombocska, nem nagyobb, mint egy villanykapcsoló; egyetlen nyomás, és a rendőrség máris az ajtóban terem. Az ablakból a kilátás pompás. A Reichstag előtti térre, mögötte a Parlament épületére nyílik, a háttérben az ezer ágra szakadó Spree folyóval. Még a Reichstag üvegkupolájában kerengő embereket is látni. A kancellári hivatal a keleti front felől harminchat méter magas, a Reichstag negyvenhét.

A magasságkülönbség mutatja, hogy kit kell a kancellárnak szolgálnia. A szoba egyébként akkora, mint más emberek birtokában egy családi ház: 142,5 négyzetméter, a titkárságtól tizenöt lépés választ el. Fizetés minden hónap elsején, az adófizetők pénzéből bruttó 14 893,25 euró (mintegy hárommillióhétszázezer forint), ehhez jönnek még különböző pótlékok, összesen 1 832,82 euró értékben. Az adón kívül csak szolidaritási járulékot kell belőle fizetni, munkanélküli biztosítást és nyugdíjjárulékot azonban nem. Viszont megannyi szolgáltatás jár még a hivatalhoz: szolgálati lakás és szolgálati autó magánhasználatra is. A biztonsági szolgálat nem engedi, hogy Németország kancellárja például egy színházi előadás után taxit fogjon.

A nyolcadik emeleten, tehát egy szinttel a dolgozószoba fölött van a lakás. Az irodából egy könyvespolccal takart lépcső vezet föl. Előnye: ha valaki a hivatalban lakik, nem kell magának gondoskodnia arról, hogy reggel legyen egy darabka vaj a hűtőben. Az ágyat bevetik, porszívoznak is. Hátránya viszont a lakásnak, hogy igen apró, eredetileg nem is erre a célra tervezték. A hálószobába mindössze egyetlen fekvőhely fér el. S mert a ház betonkonstrukciója miatt a falak az egyik oldalon szögben végződnek, a szoba háromszög alakú. Az eredeti fürdőszoba most gardróbként funkcionál, mivel földig érnek az ablakai; a jelenlegi fürdő a két hatalmas fogadóhelyiség túloldalán található. A kérdés most már az: ki költözik a falai közé és mikor?

A mindennapi rutin

A kancellár napja reggel hét órakor kezdődik, az ébresztés idejét a napi feladatok sokéves tapasztalata kényszeríti ilyen koránra. Mivel azonban a legtöbb német kancellár hétalvó volt, az elmúlt ötvenhat évben Németországot meglehetős gyakran reggeli kábulatban kormányozták. Legendás volt Willy Brandt reggeli rossz hangulata, és Schröder is gyakran morcos és joviális kedélye csak dél felé kezd visszatérni. Még szerencse, hogy – munkaszerződés híján – elméletben a kancellár annyi szabadidővel rendelkezik, amennyit nem átall kivenni.

A kancellár napja reggel hét órakor kezdődik, az ébresztés idejét a napi feladatok sokéves tapasztalata kényszeríti ilyen koránra. Mivel azonban a legtöbb német kancellár hétalvó volt, az elmúlt ötvenhat évben Németországot meglehetős gyakran reggeli kábulatban kormányozták. Legendás volt Willy Brandt reggeli rossz hangulata, és Schröder is gyakran morcos és joviális kedélye csak dél felé kezd visszatérni. Még szerencse, hogy – munkaszerződés híján – elméletben a kancellár annyi szabadidővel rendelkezik, amennyit nem átall kivenni. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!